Dialóg Ilony Keserü a Rudolfa Sikoru v Danubiane

Vzrušujúci dialóg budú viesť Ilona Keserü a Rudolf Sikora v Danubiane. Popredná predstaviteľka maďarskej neo-avantgardy a veľký muž slovenského výtvarného umenia predstavia výber zo svojej tvorby.

13.03.2011 18:00
Rudolf Sikora vo svojom ateliéri Foto:
Rudolf Sikora vo svojom ateliéri.
debata

Pre dielo maďarskej maliarky, ktorá sa na výtvarnej scéne presadila v polovici šesťdesiatych rokov, je charakteristická práca s farbou, svetlom a svojská citlivosť. Námety obrazov, ktoré na seba nadväzujú, čerpá zo svojich zážitkov a premieňa ich na univerzálne výpovede. Aj o radosti zo života.

„Redukciou okamihov zo svojho života na esenciu a čistú energiou, živenú farbami, hmotou, líniou, pohybom, rytmom a dynamikou ich transformuje na optické javy. Svoje zážitky prenáša k divákovi, dáva im monumentálnosť a magickú silu,“ povedala kurátorka Júlia Mészáros.

Po dvoch retrospektívach v Národnej galérii v Prahe a Slovenskej národnej galérii v Bratislave predstavuje Rudolf Sikora fragment svojho diela. Prináša aj niekoľko nových prác, ktoré budú mať v Danubiane premiéru. Od začiatku sedemdesiatych rokov reflektuje vo svojej tvorbe ekológiu, kozmológiu a spoločenský aktivizmus. V obrazovej vízií odkrýva vnútorný vesmír.

„Zdá sa, že dnes sa v autorových úvahách o sebe, o človeku, spoločnosti, ľudstve a vesmíre objavuje čoraz viac odstupu, otázok, stemnenia i zneistenia. Hoci je Sikorovo gesto umelca – stvoriteľa stále nabité neskrotnou energiou a "medziplanetárnym“ rozmachom, človek – pozemšťan v ňom neustále pochybuje," povedala kurátorka Katarína Bajcurová.

Vernisáž bola v sobotu 12. marca v Meulensteen Art Museum Danubiana v Čunove. Výstavy z tvorby Ilony Keserü a Rudolfa Sikoru potrvajú do 12. júna.

debata chyba