V múzeu zavládol socializmus

Slovenské technické múzeum v Košiciach sa vrátilo do socializmu. Vďaka výstave ...aj taký bol socík sa môžu návštevníci vrátiť do čias nedávno minulých, ktoré si ešte mnohí celkom dobre pamätajú. Vďaka exponátom a celkovej atmosfére sa tak môžu vrátiť do obdobia ohraničeného rokom 1950 až po rok 1989.

04.04.2011 15:42
Výstava ...Aj taký bol socík... potrvá do 8. mája
Výstava ...Aj taký bol socík... potrvá do 8. mája
debata

„Výstava nemá nič s politikou. Naopak, chceme aspoň trochu priblížiť obdobie socializmu a pozrieť sa naň objektívne. Ani ho nechváliť, ani sa z neho nevysmievať,“ vysvetľuje kurátor Bartolomej Perháč, ktorý výstavu pripravoval spolu s Jurajom Retterom. Stovky exponátov autenticky pripomenú obdobie 50., 60. či 70. rokov minulého storočia. „Myšlienkou je priblížiť reálny pohľad na vtedajší život, veci, ktoré sú tu vystavené, tvorili bežnú súčasť života. Hlavne mladá generácia si často myslí, že život sa u nás začal až po roku 1990 a predtým tu bola akási čierna diera, keď bolo všetko zlé a nedalo sa tu žiť. To si dnes napríklad myslíme aj o stredoveku, no aj vtedy museli naši predkovia žiť a prežiť, inak by sme tu neboli,“ hovorí Perháč. Mnoho exponátov je z jeho zbierky, iné poskytli jeho známi či úplne cudzí ľudia.

Navyše sa podľa neho aj vtedy vyrábali kvalitné veci. „K ideálu to malo niekedy ďaleko, ale napríklad vysávač vtedy musel vydržať aj pätnásť rokov, dnes je to len spotrebný tovar. Viacero známych mi hovorí, že stále používajú veci, ktoré boli vyrobené za ,socíku’,“ dodal Perháč s tým, že socialistické Československo v niektorých odvetviach zaostávalo, v iných dokázalo držať krok s dobou.

Výstava je systematicky rozdelená nielen podľa jednotlivých desaťročí, ale napríklad aj podľa koníčkov či záľub, ktoré vtedy prevládali. Nechýba napríklad kempingový kútik či typické zariadenie izieb. Výstava trvá do 8. mája, no Bartolomej Perháč by bol najradšej, keby sa neskončila. „Bolo by dobré mať v Košiciach stálu expozíciu venovanú tomuto obdobiu, no zatiaľ na to nie sú priestory. Hlavne mladým by to aspoň trochu zreálnilo obdobie socializmu a starší by si dnes aspoň s nostalgiou zaspomínali na obdobie, keď boli mladí,“ uzavrel kurátor výstavy.

debata chyba