Danteho dom vo Florencii ožil slovenským umením

Božská komédia Dante Alighieriho sa stala inšpiráciou slovenským výtvarníkom – Melite Gwerkovej a Marianovi Vidovi. Ich diela sú do 14. apríla vystavené v Danteho dome vo Florencii, následne sa celá expozícia presunie do galérie v toskánskom meste San Gimignano.

07.04.2011 16:19
Melita Gwerková a Marián Vida Foto:
Slovenskí výtvarníci Melita Gwerková a Marián Vida (na fotografii stoja uprostred) vystavujú svoje diela v Danteho dome vo Florencii.
debata

Výtvarníci Alighieriho slávne dielo uchopili originálne, nie ilustratívne. Zamerali sa na filozofiu Božskej komédie. Každý obraz predstavuje vybraný verš, ktorý je zároveň súčasťou názvu obrazu.

Samotné pomenovanie výstavy „Cestovanie v čase s Dantem“ veľa napovedá o jej obsahu. Obrazy návštevníkov prevádzajú v čase do doby, kedy tento geniálny autor tvoril a zároveň otvárajú dvere do pekla, očistca a raja.

Obaja výtvarníci sú laureátmi viacerých medzinárodných ocenení a zároveň sú členmi florentskej asociácie umelcov Societ? delle Belle Arti, Circolo degli artisti di Firenze, ktorá bola založená samotným kráľom v roku 1843 a dodnes je najvýznamnejším umeleckým združením vo Florencii.

debata chyba