Monument priateľstva vyvolal veľa nenávisti

Práce na gigantickej soche Monument priateľstva na turecko-arménskych hraniciach ustali už v januári. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vtedy dielo popredného sochára Mehmeta Aksoya nazval ohyzdným. Prekážalo mu tiež, že symbol prímeria medzi znepriatelenými Arménmi a Turkami nedá vyniknúť blízkej hrobke moslimského svätca. Tento týždeň sa socha začala demolovať a jeden z jej zástancov dokonca skončil pobodaný v nemocnici.

22.04.2011 13:00
Monument priateľstva čaká v rozostavanom stave... Foto:
Rozostavaný Monument priateľstva
debata

„Turecko si takýto imidž nezaslúži,“ povedal Aksoy na pondelňajšej tlačovej konferencii. „V očiach milovníkov umenia a demokracie sa premeníme na Taliban.“ Na rovnakej konferencii Aksoyovo dielo obhajoval aj maliar Bedri Baykam, aktívny kritik súčasnej tureckej vlády. Zbúranie 35-metrového Monumentu priateľstva prirovnal k barbarstvám, ktorých sa v roku 2001 dopúšťali vojaci v Afganistane na sochách Budhu.

Po konferencii Baykama na ulici pobodal 35-ročný muž, ktorý sa ešte v ten večer k činu priznal. Maliar, ktorý režim kritizuje za jeho prílišnú spätosť s radikálnym islamom, by mal v nemocnici zostať nanajvýš týždeň.

Strhnutie sochy však nepôsobí nevôľu len v Turecku, za zlé znamenie ju považujú aj v Arménsku, ktoré jej stavbu chápalo ako ústretový krok. Krajiny spája a rozdeľuje krvavá história, v rokoch 1915 až 1917 sa Turci na Arménoch dopustili rozsiahlych masakrov, ktoré nielen Arméni prirovnávajú ku genocíde.

Sporná socha stojaca poblíž východotureckého mesta Kars bude v priebehu nasledujúceho týždňa rozpílená na 18 častí.

debata chyba