Alica si vymýšľa svoj svet, modelom bola sesternica

V priebehu 22. ročníkov Bienále ilustrácií Bratislava získalo Zlaté jablko deväť slovenských výtvarníkov. Grand Prix jediný - Dušan Kállay. Ďalší Plaketu BIB. Ich tvorbu predstaví výstava Ocenení slovenskí ilustrátori 1967 - 2009. Spolu s výstavou Grand Prix BIB ju v utorok 26. apríla otvoria v Kysuckej galérii v Oščadnici.

24.04.2011 12:00
debata

„Alica je napísaná ako človek uvažujúci, ktorý má svoj rozum, myšlienky. Vymýšľa si celý svoj svet. Nemohol to teda byť schematický portrétik. Musela to byť osobnosť z mäsa a kostí. Tam niekde je dôvod, prečo som si vybral dcéru svojej sesternice Danku ako model,“ povedal Dušan Kállay, ktorý získal najvyššie ocenenie BIB-u ilustráciami Carrollovej Alice v krajine zázrakov.

Ilustrácie knihy 1 + 1 = 2 a Nicht erwischt! vyniesli Zlaté jabĺčko Ľubovi Paľovi. „Robiť knižnú ilustráciu, neznamená kresliť len obrázky. Predovšetkým potrebujete poznať, čo to kniha je. Ako keď chcete šiť šaty. Najprv sa robí maketa, jednotlivé stránky sa rozkreslia do políčok, pričom sa vlastne vybuduje celkový vizuál a grafický princíp. Konzultuje sa s vydavateľom, s autorom textu a zo všetkých strán sa to "uplacáva“ až k výslednej podobe. Až potom nastáva kreslenie obrázkov," vysvetlil Paľo.

Výstavy špičkových slovenských aj zahraničných výtvarníkov budú v Kysuckej galérii v Oščadnici do 29. júna.

debata chyba