Dalí a ďalšie hviezdy lákajú do Tatranskej galérie

Salvador Dalí, Marc Chagall, André Derain, Raoul Dufy... Veľké mená slávnych výtvarníkov svietia z plagátov a pozvánok, ktoré ohlasujú výstavu v Tatranskej galérie v Poprade. K päťdesiatemu piatemu výročiu založenia inštitúcie to je skutočne mimoriadny darček.

30.01.2015 09:00
Pohľad do expozície Tatranskej galérie, v... Foto:
Pohľad do expozície Tatranskej galérie, v ktorej je vystavený aj cyklus Dvanásť apoštolov od Salvadora Dalího.
debata

„Chceli sme trošku svetovú výstavu, ktorú si priaznivci našej galérie zaslúžia. Aj aby lákala nielen obyvateľov nášho regiónu, ale aj širšie okolie v rámci Slovenska,“ povedala riaditeľka Tatranskej galérie a kurátorka výstavy Anna Ondrušeková.

„Aby ste si nemysleli, nevystavujeme olejomaľby,“ spresnila kurátorka. V kolekcii viac ako sto päťdesiatich diel prevládajú grafiky a kresby. Najväčšia časť expozície v zrekonštruovaných priestoroch Elektrárne Tatranskej galérie patrí Salvadorovi Dalímu. Má názov Zhmotnenie surreálneho. Španielskemu excentrickému maliarovi, ktorý sa koncom 20. rokov minulého storočia stal členom surrealistickej skupiny v Paríži, aby sa s ňou neskôr rozišiel. Umelcovi, v ktorého tajomnom svete na seba narážajú sex a smrť, tlieskal už od 30. rokov aj New York a s ním celý svet.

„Dalího tvorby vystavujeme pestrú zmes rôznych prác. Napríklad veľmi pekný cyklus Dvanástich apoštolov alebo Dvanástich rytierov od okrúhleho stola. Aj menší cyklus Božskej komédie a ďalšie. Veľmi milé sú rôzne Dalího drobnosti ako šperky, známky, medaily, ktoré navrhoval pre olympijské hry v Mexiku, či etikety na Rothschildove vína. Na výstave sú aj celé sady porcelánových tanierov s jeho maľbami i dve veľké serigrafie na hodvábe,“ pokračovala Anna Ondrušeková.

Spoluzakladateľ fauvizmu, maliar André Derain bol známy aj ako ilustrátor. Výstava v Tatranskej galérii predstavuje jeho ilustrácie Petroniovho Satyriconu. „Je to veľmi čistá precízna kresba, vystihujúca obdobie antiky, v ktorom Petronius žil,“ spomenula kurátorka. Vyznávačom fauvizmu bol aj Raoul Dufy. Jeho umelecký program predstavuje kolekcia desiatich kresieb z cyklu Maitres du dessin.

Podnety fauvizmu, kubizmu a futurizmu spojil Marc Chagall s ruskými a židovskými tradíciami a vytvoril si originálny výtvarný jazyk, ktorým vyrozprával príbehy plné zvláštnej poézie. Jeho umelecký svet reprezentuje na výstave dvanásť návrhov na vitráže, ktoré vytvoril na prelome 50. a 60. rokov pre synagógu Abbel v jeruzalemskom Haddash Medical Center. Stvárnil v nich biblický motív dvanástich kmeňov, predstavujúcich dvanásť synov patriarchu Jakuba, ktorí tvorili ľud Izraela.

Štvorlístok slávnych mien dopĺňa Jean Carzou. Francúzsko-arménsky maliar, ktorého preslávili najmä ilustrácie velikánov svetovej literatúry, akými boli Hemingway a Camus. Ako vyštudovaného architekta ho zaujímala najmä architektúra francúzskych miest či prístavov.

„Vybrali sme práce, ktoré sa dajú ľahko previezť, aby sme nemuseli platiť nákladnú prepravu, čo by výstavu značne predražilo. Vystavené diela prišli vo dvoch debnách. Pre každé z nich sme zakúpili špeciálne rámy a sami ich adjustovali,“ dodala Anna Ondrušeková.

Výstava Salvador Dalí, Marc Chagall, André Derain, Raoul Dufy, Jean Carzou, ktorú dnes o 17. hodine slávnostne otvoria, bude v Elektrárni Tatranskej galérie do 22. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Tatranská galéria #Salvador Dalí #Marc Chagall #André Derain #Raoul Dufy