Pomôžu rúž a blato získať Turnerovu cenu?

Najsledovanejšia britská výtvarná súťaž pozná svojich finalistov. O Turnerovu cenu sa budú tento rok uchádzať Karla Blacková, Martin Boyce, Hilary Lloydová a George Shaw.

06.05.2011 10:49
Karla Blacková využila na vytvorenie inštalácie... Foto:
Karla Blacková využila na vytvorenie inštalácie Forget About Faces (Zabudni na tváre) aj telové krémy.
debata

„Ak v britskom súčasnom umení existuje príklad vzťahu medzi umelcami, inštitúciami a divákmi, je to Turnerova cena,“ citoval denník Independent vplyvného kurátora Godfreyho Worsdalea, ktorý je aj jedným z jej piatich porotcov. Porote predsedá Penelope Curtisová – riaditeľka Tate Britain, vlajkovej lode britského výtvarného umenia. Práve Tate Britain totiž od roku 1984 usporadúva túto prestížnu cenu, ktorá je pomenovaná podľa anglického romantického maliara J. M. W. Turnera.

„Jej práca je o povrchoch a materiáloch – pokrčená polyetylénová plachta, práškový mejkap, trblietavé kondicionéry, roztečené telové mlieko. Je to, akoby sa začala pripravovať na piatkový večer, ale namiesto toho začala zrazu maľovať,“ napísal o finalistke Karle Blackovej britský kritik Adrian Searle. Umelkyňa na dotváranie svojich inštalácií využíva aj šminky či rúž, ale tiež blato alebo múku. Podľa ďalšieho kritika Matthewa Caina majú jej inovatívne inštalácie korene vo feminizme a kombinujú tradičné umelecké techniky s modernými materiálmi. Blacková, takisto ako nominovaný sochár Martin Boyce, pochádza zo Škótska a obaja absolvovali Glasgow School of Art.

Treťou nominovanou je vizuálna umelkyňa Hilary Lloydová. „Pracuje s filmom a videom; spája obraz a zvuk – divákovi ich však predvádza tak, že je to pre konvenčné vnímanie výzvou,“ napísal Caine. „Napríklad pri diele, ktoré sa na prvý pohľad javí, že ukazuje statický záber, sa neskôr ukáže, že je v ustavičnom pohybe,“ dodal. Posledným finalistom je maliar George Shaw. Jeho hyperrealistické maľby zobrazujú Coventry, kde vyrastal.

Turnerova cena je určená britským výtvarníkom do 50 rokov, ktorí v uplynulých dvanástich mesiacoch predstavili výnimočnú výstavu alebo inak prezentovali svoju prácu. Víťaz okrem pozornosti médií získa aj finančnú odmenu 25-tisíc libier. Práce nominovaných umelcov vystavia tento rok druhýkrát mimo Londýna. Výstava bude v októbri na severovýchode Anglicka v centre pre súčasné umenie Baltic v meste Gateshead. Víťaza Turnerovej ceny vyhlásia v decembri.

debata chyba