Festival Dolce vitaj spája taliansku kultúru so slovenskou už štvrtý rok

Otvorením výstavy Piemonte Industria – 100 rokov talianskeho priemyslu vo fotografii vo Východoslovenskej galérii v Košiciach pokračuje už štvrtý ročník obľúbeného talianskeho festivalu na Slovensku Dolce Vitaj 2011. Festival potrvá celý jún a ponúkne viacero podujatí pre verejnosť.

08.06.2011 09:58
Festival Dolce vitaj Foto:
Festival Dolce vitaj sa na Slovensku koná už štvrtý raz.
debata

Festival pri príležitosti 150. výročia zjednotenia Talianska ponúka pohľad na modernú históriu tejto krajiny, ktorá formovala súčasnú kultúru apeninského polostrova. Výstavu, ktorú uvidia diváci v Košiciach a v Bratislave, dokumentuje dôležitý dopad industrializácie krajiny na život a myslenie národa. Rôzne vyjadrovacie spôsoby a výtvarný jazyk priemyselnej fotografie ponúkajú úžasný pohľad na prácu človeka a jeho prostredie.

Okrem toho záujemcovia budú môcť nazrieť do zákulisia moderného Talianska v bratislavskej Design Factory prostredníctvom kinematografie, kresleného filmu, dizajnu a reklamy v zbierke krátkych filmov z archívu Nadácie Micheletti. Projekcie krátkych filmov, ktoré dokumentujú posledných sto rokov histórie krajiny, sprevádza prednáška doktora filozofie Rene? Capovin.

Po štyroch rokoch sa festival stáva etablovanou platformou schopnou ponúknuť viac ako len prezentácie jednotlivých kultúr. Dolce Vitaj 2011 ponúka priestor pre projekty, kde sa obe kultúry prelínajú v rámci spoločných projektov. Jedným z takýchto podujatí je už druhý ročník „vínohrania“ v uliciach Starého mesta Bratislavy, Víno Vitaj 2011. V štyroch vybraných podnikoch na pešej zóne budú môcť ľudia ochutnať kvalitné talianske vína.

Festival talianskej kultúry na Slovensku – Dolce Vitaj – zavíta aj do mesta Šamorín, kde sa nachádza priemyselný park, ktorý možno považovať za symbol priemyselnej spolupráce medzi dvoma krajinami. Výstava Taliansky priemysel na Slovensku chce svojim návštevníkom otvoriť dvere do sveta výrobných podnikov prostredníctvom talianskych produktov vyrobených na Slovensku.

Festival organizuje Taliansko – Slovenská obchodná komora, zášttu nad ním prevzal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

debata chyba