V magickom svete Petra Čepca kraľujú poetické vízie

Z modrej oblohy, pripomínajúcej nekonečné more, vykúkajú veľké zvedavé oči. Pod nimi ústa roztiahnuté čudným úškľabkom, na hrudi svieti symbol, ktorý poznajú len tí skôr narodení. Odznak pionierskej organizácie, do ktorej vstúpiť bolo za "totáča" priam povinnosťou každého školáka. Aj tento obraz sa dostal do výberu z tvorby Petra Čepca, ktorú vystavuje Galéria Slovenského rozhlasu v Bratislave pod názvom Iné svety.

07.02.2015 09:00
debata
Peter Čepec vystavuje výber z tvorby v Galérii... Foto: Peter Čepec
Peter Čepec vystavuje výber z tvorby v Galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave. Peter Čepec vystavuje výber z tvorby v Galérii Slovenského rozhlasu v Bratislave.

„Moje obrazy sú okná do iných svetov. Búrlivých i pokojných, farebných i čiernobielych, plastických i dvojrozmerných, veselých i smutných, teplých i studených, radostných i pochmúrnych, svetov pohody i protikladov, svetov minulosti i budúcnosti,“ uviedol maliar, ktorý v decembri oslávil šesťdesiatku. Pri tej príležitosti vyšla aj jeho monografia pod názvom Iné svety.

„Čo sú to Iné svety? Sú to svety plné života všade okolo nás, ktoré nevidíme, pretože si ich nevšímame. Svet prírody, svet malých bytostí žijúcich na liste stromu, v kvapke vody, mydlovej bubline, v kaluži na ulici, v tráve a korunách stromov, vo víre vetra. Obrazy Petra Čepca sú okná do týchto svetov,“ vysvetlil kurátor výstavy a autor Čepcovej monografie Bohumír Bachratý.

Peter Čepec sa venuje olejomaľbe, typografii, kresbe, komornej maľbe, grafike, keramike aj počítačovej grafike. V jeho maľbe dominuje poézia a lyrika, kultivovaný fantazijný realizmus. Ale aj významné reminiscencie veristického surrealizmu. Diela pulzujú obrazovou mágiou, snami a víziami, múzickými inšpiráciami hudby i mytológie, tajomstvom i rozjímaním. Inde zas presahujú hranice planéty, siahajú až do vesmírneho sveta hmlovín, galaxií, všeličoho záhadného a nekonečne vzdialeného a vytvárajú veľmi kultivované farebné a svetelné vízie s hlbokou citovou účasťou.

„Čepec je jeden z posledných slovenských žijúcich surrealistov. Tvorí diela, ktoré sú veľmi blízke až ortodoxnému surrealistickému odkazu Salvadora Dalího, nie je však taký drastický. Zo strany mágie, abstrakcie a fantázie je blízky maľbe českého maliara Josefa Šímu, ktorý žil v Paríži,“ pripomína kurátor. „Charakteristickou črtou jeho tvorby je, že vo svojom malom ateliéri logicky maľuje najmä menšie formáty obrazov. Nie je to však na škodu, pretože aj v rámci malých rozmerov je obrovský priestor práve na poetickú fantáziu a surrealistický lyrizmus,“ pokračuje Bohumír Bachratý.

Výstava Petra Čepca Iné svety predstavuje výber z celej tvorby jubilujúceho výtvarníka. Ťažisko však tvoria práce, ktoré vytvoril po roku 2000. Do sveta sugestívnych obrazov možno v Galérii Slovenského rozhlasu vstúpiť do 27. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #maliar #Peter Čepec