Podľa Vasilka všetko môže byť lepšie

Absurdita, čierny humor, banálnosť aj romantické cítenie. "To sú charakteristické hodnoty mojej povahy, ktorú odrážam vo svojich obrazoch," tvrdí maliar Ján Vasilko.

13.02.2015 14:00
Ján Vasilko: Mesto na motorovej píle Foto:
Ján Vasilko: Mesto na motorovej píle
debata

V Košiciach žijúci a tvoriaci maliar, ktorý sa už dávnejšie etabloval na slovenskej výtvarnej scéne, vystavuje výber z najnovšej tvorby pod názvom Všetko môže byť lepšie v Bratislave.

Jeho témou je geometria. Predpovedal mu to už v časoch štúdií na Fakulte umení v Košiciach jeho pedagóg Adam Szentpétery. „V geometrii pokračujem, zatiaľ sa nechystám meniť štýl. Stále chcem, aby mojou témou bola geometria. Vidím v tomto štýle svoje veci, ďalšie geometrické série,“ vysvetľuje laureát Ceny Oskára Čepana, ktorý získal aj cenu v súťaži Maľba 2008 a tiež Cenu Strabag Award International. „Ceny netreba preceňovať ani podceňovať. Myslím si, že ceny k umeniu patria, je to príjemná záležitosť. Na druhej strane však moja tvorba na cenách nestojí,“ pokračuje Vasilko.

„Formálne a technologicky vyvážené kompozície sú v skutočnosti priestorom dramatických dejov, zložitých zápletiek bez vnútornej logiky, nečakaných a nezmyselných spojení. Na tieto výjavy neraz dohliada vasilkovský boh zo stroja, nepravdepodobná postava, zariadenie, mechanizmus či aparát,“ uviedla kurátorka Nina Gažovičová.

„Keď človek pristúpi k obrazu, musí sa zbaviť všetkého vonkajšieho a skoncentrovať sa len na jednu vec. Expresionista môže mávať štetcom, ale moje obrazy musia byť skôr chladné. Nechcem povedať, že vykalkulované, ale myseľ musí ostať pri tvorbe triezva, v pozore. Zaujímavý je proces tvorby. Človek zabudne na všetko okolo a venuje sa iba tomu, čo ho napĺňa, čo má rád, čo ho teší a fascinuje,“ dodáva tridsaťpäťročný maliar.

Výstava Jána Vasilka Všetko môže byť lepšie bude v priestoroch aukčného domu SOGA do 27. februára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #maliar #Ján Vasilko #aukčný dom SOGA