Hľadá sa dvojníčka cisárovnej Sissi

Zbožňovala jazdu na koni, milovala dlhé prechádzky a každý deň cvičila. Legendami opradená kráľovná Alžbeta, prezývaná Sissi, ktorej obvod pása mal len päťdesiat centimetrov, pestovala kult tela. Osobné veci, ktorých sa dotýkala vysoká a štíhla žena, predstaví výstava Jej veličenstvo kráľovná s podtitulom Kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách, ktorú otvoria 4. júla v andrássyovskom kaštieli v Betliari. Chýbať nebudú ani jej portréty a iné diela, zapožičané zo slovenských, maďarských, nemeckých a rakúskych inštitúcií.

17.02.2015 07:00
busta Sissi Foto:
Busta cisárovnej Sissi.
debata (1)

Zbožňovala jazdu na koni, milovala dlhé prechádzky a každý deň cvičila. Legendami opradená kráľovná Alžbeta, prezývaná Sissi, ktorej obvod pása mal len päťdesiat centimetrov, pestovala kult tela. Osobné veci, ktorých sa dotýkala vysoká a štíhla žena, predstaví výstava Jej veličenstvo kráľovná s podtitulom Kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách, ktorú otvoria 4. júla v andrássyovskom kaštieli v Betliari. Chýbať nebudú ani jej portréty a iné diela, zapožičané zo slovenských, maďarských, nemeckých a rakúskych inštitúcií.

„Cieľom výstavy je predstaviť mýty a skutočnosť, predstaviť kráľovnú Alžbetu ako významnú osobnosť histórie a umožniť návštevníkom, aby sa o nej dozvedeli viac ako z filmu,“ povedala kurátorka Judita Krajčiová. Pri tejto príležitosti hľadá Slovenské národné múzeum – Kaštieľ Betliar dvojníčku Sissi. Mladá žena, ktorá vyhrá casting (prihlásiť sa možno do konca februára na adrese múzea), sa stane tvárou podujatí, ktoré budú výstavu sprevádzať.

Kaštieľ v Betliari patril rodu Andrássyovcov. Najvýznamnejším a najznámejším členom rodiny bol gróf Július Andrássy, ktorý v Betliari často navštevoval svojho brata grófa Emanuela Andrássyho. Po porážke revolúcie v roku 1848 ho odsúdili na smrť. Odišiel do exilu, z ktorého sa do Uhorska vrátil v roku 1857. Ako skúsený politik sa stal hlavným vyjednávačom a „architektom“ rakúsko-uhorského vyrovnania v roku 1867.

„Všeobecne bola známa náklonnosť cisárovnej k Uhorsku. Na cisárskom dvore presadzovala jeho záujmy v úzkej spolupráci s grófom Júliusom Andrássym a Ferencom Deákom. Práve ona stála za tým, že cisára Františka Jozefa I. korunovali 8. júna 1867 za uhorského kráľa a ramena cisárovnej Alžbety sa svätoštefanskou korunou dotkol práve vtedajší uhorský palatín gróf Július Andrássy na znak toho, že berie na svoje plecia starosti s vládnutím v Uhorsku,“ dodala Judita Krajčiová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sissi #kaštieľ Betliar #dvojníčka Sissi #Jej veličenstvo kráľovná #Kráľovná Alžbeta v našich dejinách a predstavách