Prvý človek bol umelec

Vo vode hlboko ponorený rybár sleduje ryby, čo plávajú okolo. Spod hladiny trčí len jeho udica, na háčik ktorej sa chytil ohromný úlovok.

22.02.2015 16:00
debata
Anetta Mona Chisa & Lucia Tkáčová:... Foto: Mira Keratová
Anetta Mona Chisa & Lucia Tkáčová: Plášť neviditeľnosti Anetta Mona Chisa & Lucia Tkáčová: Plášť neviditeľnosti

Fotografie kulturistov, predvádzajúcich vypracované svaly v rôznych postojoch, „dotvorené“ symbolmi (aj mierne vulgárnym), ktorými pubertiaci občas „zdobia“ múry domov. Aj kresby Starec a more či Kult vystavujú Cyril Blažo a Martin Kochan v banskobystrickej Stredoslovenskej galérii pod názvom Pub Art.

Slovo pub treba podľa autorov vyslovovať po slovensky. „Aj ono obsahuje iróniu, ktorá je v samotných kresbách,“ povedala kurátorka Mira Keratová. Cyril Blažo, ktorý pôsobí ako pedagóg na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity, a jeho bývalý žiak Martin Kochan vytvárajú v posledných rokoch spoločné reťazové kresby. Jeden niečo začne, druhý v kreslení pokračuje, a tak sa v tvorbe navzájom dopĺňajú. Vystačia si pri tom s fixkou alebo menej vzácnymi kresliacimi materiálmi. Pub artové kresby nevznikajú v ich ateliéroch, ale v rôznych pohostinstvách či výčapoch

„Mnohé z ich spoločných kresieb sú intervencie do reprodukcií z rôznych podivných kníh. Napríklad o poľovníctve, safari, kulturistike, alebo výročné socialistické publikácie zvláštnych inštitúcií s absurdnými fotografiami. Slúžia im ako šťavnatý materiál na ich veľmi zábavné, ironické, fantázie plné kresby. Sú veľmi vtipné, niekedy možno trochu vulgárne, ale nie v negatívnom zmysle slova. Je v nich krčmová nálada,“ vysvetlila kurátorka.

Séria Pub Art, obsahujúca takmer 150 kresieb malých formátov A4, má v Stredoslovenskej galérii premiéru. Ide o veľmi subtílne kresby, ktoré zoradila kurátorka tak, aby vyvolávali najrozmanitejšie asociácie.

Dialóg s výstavou Cyrila Blaža a Martina Kochana vedie výstava Prvý človek bol umelec. Predstavuje výsledky rezidenčného programu, ktorého ambíciou je vytvoriť priestor pre živú mladú alternatívnu kultúru. „V Banskej Bystrici je síce Akadémia umení a univerzita väčšinou s humanitnými odbormi, ale na umeleckej scéne to nevidno. Okrem Centra nezávislej kultúry Záhrada akoby v meste mladý duch neexistoval, čo je škoda vzhľadom na to, koľko mladých ľudí v ňom žije,“ upozornila Mira Keratová.

Pozvala preto do Banskej Bystrice výtvarníkov, ktorí svojimi prácami reagovali na prostredie mesta, jeho podnety i problémy, keďže sa vo svojej tvorbe napájajú na sociálnu realitu a dokážu pracovať s týmito fenoménmi. „Vytvorili špecifické diela, ktoré majú aj univerzálny význam a určite sú zrozumiteľné nielen pre každého obyvateľa mesta, ale aj celej republiky,“ pokračovala kurátorka.

Vznikli videá, inštalácie, kresby aj objekty, ktoré vytvorilo jedenásť výtvarníkov. Medzi nimi sú Jana Kapelová, Svätopluk Mikyta, Michal Moravčík, Erik Sikora, Jaro Varga, Martin Kochan, Miroslav Csölle, Matej Gavula, Milan Tittel a tvorivé duo Anetta Mona Chisa a Lucia Tkáčová. Názov Prvý človek bol umelec odkazuje na rovnomenný text amerického umelca Barnetta Newmana. „Dospel v ňom k tomu, že estetické uvažovanie predchádza sociálne konanie,“ dodala Mira Keratová. Výstavy Pub Art a Prvý človek bol umelec budú v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici do 8. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Stredoslovenská galéria #Pub Art