Trh s umením rekordne rástol, predali sa diela za 14 miliárd eur

Trh s výtvarným umením vlani znovu zažil rekordný rok, keď sa na aukciách predali diela za 15,2 miliardy dolárov (asi 13,7 miliardy eur).

06.03.2015 09:00
Warhol Foto:
Najžiadanejším umelcom na dražbách výtvarného umenia je podľa odborníkov Andy Warhol.
debata

Tržby aukčných siení sa oproti roku 2013 zvýšili o štvrtinu, uviedla vo svojej výročnej správe francúzska spoločnosť Artprice, ktorá trh s umením dlhodobo sleduje.

Odborníci zostavili aj rebríček stovky najžiadanejších umelcov na dražbách: na prvých troch miestach skončili Andy Warhol, Pablo Picasso a Francis Bacon, ktorých diela sa predali celkovo asi za 900 miliónov eur.

Podľa Artprice celkové tržby rastú najmä vďaka čoraz väčšiemu počtu zberateľov a investorov, raketovo stúpajúcim cenám a narastajúcemu počtu múzeí a galérií medzi kupcami – každý rok sa na svete otvorí okolo 700 nových galérií. Najväčší podiel na predajoch má čínsky trh, tamojší kupci zaplatili na dražbách celkovo päť miliárd eur. V tesnom závese sa držia Spojené štáty, kde sa vydražili diela za 4,4 miliardy eur. Z európskych krajín si najlepšie vedie Veľká Británia, nasledovaná Francúzskom, Nemeckom a Švajčiarskom.

Vlaňajší rok bol rekordný aj čo sa týka jednotlivých aukcií. Primát drží newyorská dražba siene Christie's z mi­nulého novembra, pri ktorej sa predalo 75 diel v celkovej hodnote vyše 675 miliónov eur. Rovnaká spoločnosť bola veľmi úspešná aj v máji 2014, keď predala diela za 590 miliónov eur.

V rebríčku najžiadanejších umelcov figurujú na popredných miestach najmä zástupcovia povojnového umenia: okrem Warhola a Bacona napríklad Nemec Gerhard Richter alebo Američania Mark Rothko, Jeff Koons a Cy Twombly. Z medzivojnovej a predvojnovej generácie sa v prvej dvadsaťpäťke najúspešnejších autorov na aukciách drží Picasso, Claude Monet, Amedeo Modigliani či Vincent van Gogh.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Warhol #trh s umením #vzrast #predaj umenia #dražby #rekordný rok