Cepka zdobí šperky pohybom

Sochár a šperkár Anton Cepka (nar. 1936 v slovenskom Šulekove) patrí k najvýznamnejším tvorcom 20. storočia. V týchto dňoch sa otvára v Mníchove jeho výstava Kinetický šperk.

15.03.2015 16:00
Anton Cepka: Brošňa, 1992 Foto:
Anton Cepka: Brošňa, 1992
debata

Cepka je priekopníkom tzv. autorského šperku, ktorý začal robiť v druhej polovici minulého storočia. K jeho obľúbeným materiálom patrí predovšetkým bielené striebro, optické sklo, farebné polodrahokamy a moderné akrylové sklo. K šperku pristupoval ako sochár, robil vlastne priestorové kompozície, sochy, vo forme brošní a príveskov. Šperky a ostatné jeho diela „nesú všetky znaky súčasnej doby a zároveň sa zameriavajú na jav pretechnizovania sveta“. Tak sa vyjadril sám autor a znamená to, že aj jeho šperky sú technicky vyspelé a inšpirované technikou.

Novinkou je pohyb, ktorý zaklial do šperku, obohatil ho o princíp kinetického umenia. Obohacuje šperky aj svetlom. Dáva im dynamické tvary, futuristické formy, konštruuje ich s nápadom. Dáva im aj vo svete šperku nezvyčajné názvy – Radar, Anténa, Lietadlo alebo Planéta. Na tvorbu šperkov používa povrchovo upravené bielené striebro a rôzne techniky – pílenie, brúsenie, vŕtanie a ručné prerezávanie striebra. Vidno, že sa v remesle vyzná a v tom je tiež tajomstvo jeho úspechu. Anton Cepka študoval na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave. Svoje vzdelanie ukončil na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe v ateliéri umeleckého spracovania kovu (u akademického sochára Jana Nušla a akademickej sochárky Aleny Novákovej). Už v roku 1964 bol za svoje práce vyznamenaný Bavorskou štátnou cenou – na Medzinárodnom veľtrhu umeleckých remesiel v Mníchove. Definitívny prelom v jeho kariére predstavovala účasť na Medzinárodnom sympóziu šperku v Jablonci nad Nisou v roku 1968. Vďaka tomu, že sa venoval šperku, nebol až tak na očiach moci a mohol realizovať konštruktivistické umenie, experimentovať. Mohol sa rozvíjať. Mníchovské Medzinárodné múzeum dizajnu (Die Neue Sammlung) po prvýkrát pripravilo, pri príležitosti nadchádzajúcich 80. narodenín Antona Cepku, rozsiahlu výstavu fascinujúcich diel slovenského šperkára. Vďaka mnohým národným aj medzinárodným, súkromným aj verejným poskytovateľom predstaví výstava okolo 180 šperkov Antona Cepku z obdobia rokov 1963 – 2005. Výstava bude v objekte Pinakothek der Moderne v Mníchove a potrvá od 14. marca do 7. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #autorský šperk #Anton Cepka #výstava v Mníchove