Krajina je koža skutočnosti

Mal jedenásť rokov, keď mu otec venoval fotoaparát. "Odvtedy ma fotografia celkom pohltila," priznáva popredný mexický fotograf Gabriel Figueroa Flores. Bratislavská Galéria Profil v Stredoeurópskom dome fotografie predstavuje výber z jeho tvorby výstavou Baja & Alta.

28.03.2015 09:00
GABRIEL FIGUEROA FLORES Foto:
Gabriel Figueroa Flores vystavuje fotografie krajiny v Stredoeurópskom dome fotografie.
debata

Ide o súbor zväčša čiernobielych fotografií rozmanitých podôb krajiny Kalifornského polostrova. Vodou obrúsené skaliská, omývané spenenými morskými vlnami. Nekonečný piesok púšte, v ktorom vykresľujú magické vzorce tiene vysokých štíhlych kaktusov. Pokojná hladina mora, v diaľke z nej vystupuje skalnaté bralo. Fotografie nútia návštevníka pristaviť sa a ponoriť do neopakovateľnej krásy krajiny a jedinečného okamihu. „Krajina je ako koža našej skutočnosti. Keďže je živá, neprestajne sa mení, a náš pohľad sa mení s ňou,“ vyznáva sa Gabriel Figueroa Flores.

Syn slávneho mexického filmára, po ktorom zdedil nielen meno, ale aj talent, študoval výtvarné umenie na Westminster Univerzity vo Veľkej Británii. Fotografické vzdelanie si potom dopĺňal štúdiom u Ansela Adamsa, Manuela Álvareza, Arnolda Newmana a Eika Hosoeho. Jeho fotografie zdobili stránky mnohých prestížnych časopisov, publikoval ich Life Magazine, New York, Landcape Architecture či Srtes de Mexico.

V roku 1986 vydal Flores prvú knihu fotografií s názvom Sinaloa, odvtedy vydal niekoľko ďalších. Vystavovať začal už koncom sedemdesiatych rokov, najskôr v mnohých mexických galériách, onedlho však aj v Belgicku, vo Švajčiarsku, Francúzsku, v Španielsku, Paname či vo Veľkej Británii. Kedysi „prisahal“ na klasickú analógovú fotografiu, dnes ho fascinujú možnosti digitálnej fotografie.

„Krajina pre mňa znamená pohľad do metaforického sveta, v ktorom pozorovateľ uzrie svoj obraz alebo sa možno stretne s tajomstvom stvorenia či so skutočnosťou, ktorá sa od neho líši tvarom, no jej podstata je rovnaká ako podstata všetkého,“ tvrdí autor. Fotografovanie krajiny je pre neho uvažovaním o existencii. Predstavivosť je podľa Floresa tým, čo mení dvojrozmerný obraz na multidimenzionálny.

Korene stromov, vyrastajúcich zo strmých skalísk nad vodnou hladinou, pripomínajú tajomné labyrinty. Na vrcholcoch juky „svietia“ nádherné kvety, vyvolávajúce predstavu ornamentov. „Ak je vytváranie stereotypov súčasťou pohľadu, ktorý závisí od množstva podmienok a ideológií, potom je znovuobjavovanie archetypov v krajinách snahou, nesúcou prísľub stálejšieho a komplexnejšieho vedomia životného prostredia, v ktorom sa naše dejiny prelínajú s niečím väčším než statickou víziou,“ dodáva Gabriel Figueroa Flores.

Jeho výstava fotografií Baja & Alta, ktorá bude v Stredoeurópskom dome fotografie v Bratislave do 19. apríla, pozýva na dobrodružnú výpravu neznámou, ale nesmierne fascinujúcou krajinou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografia #krajina #Gabriel Figueroa Flores #Sinaloa