Zlaté súdky sa rozkotúľali po Európe

Smiech sa rozliehal výstavnými priestormi Šarišskej galérie v Prešove. Úsmevy a pobavenie vyvolávali tie najlepšie karikatúry, ktoré súťažili o Zlatý súdok. Otvorili v nej včera výstavu, predstavujúcu výber najlepších obrázkov 21. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo. A rozdávali ceny.

01.04.2015 17:06
31 zlaty sudok rusu Foto:
Veľkú cenu Grand Prix získal Gabriel Rusu z Rumunska.
debata

„Téma súťaže je zábavná a stále tá istá – pivo. Je obdivuhodné, čo všetko sa na ňu dá vymyslieť. Ľudia sú stále smädní, a tak je to aj s kresleným humorom. Autori stále prinášajú nové a zaujímavé nápady,“ povedal konateľ medzinárodnej súťaže Fedor Vico. Sám vynikajúci karikaturista však v súťaži, ktorej je duchovným otcom aj zakladateľom, nesúťaží.

Veľkú cenu Grand Prix a finančnú odmenu 500 eur získal Gabriel Rusu z Rumunska. „Najvyššie hodnotíme kresby, v ktorých originálny nápad ide ruka v ruke s výborným výtvarným spracovaním. Téma sa stále opakuje, takže napríklad obrázkov Sochy slobody, ktorá má namiesto fakle pivo, už bolo toľko, že by z nich mohla byť samostatná výstava,“ pokračoval konateľ súťaže a člen medzinárodnej poroty.

Aj tri „menšie“ Zlaté súdky sa rozleteli do sveta. Prvú cena, ku ktorej patrí aj 200 eur, udelila porota kresbe Henryka Cebulu z Poľska. Druhú, spojenú s odmenou 150 eur, získal Roman Kubec z Česka. A tretia, „honorovaná“ stovkou eur, poputovala do rúk Sergeya Semendyaeva na Ukrajinu. Medzinárodná jury tento rok hodnotila 318 kresieb od 120 autorov z 34 štátov všetkých kontinentov.

Aj v kreslenom humore sa odrážajú problémy, ktorými svet v súčasnosti žije. „Napríklad na obrázku Hichama Boudru z Maroka stojí islamista s nožom v ruke nad kľačiacim človekom, ktorý má namiesto hlavy krígeľ piva. Nie je to síce úžasná, ale veľmi sugestívna kresba. Naschvál som ju použil v katalógu. V prácach ukrajinských autorov sa zas najčastejšie objavuje vojna,“ zhodnotil Fedor Vico.

Cenou Igora Ševčíka odmenila porota Boba... Foto: BOHDAN VICO
31 zlaty sudok pernecky Cenou Igora Ševčíka odmenila porota Boba Perneckého.

Vo svete už o súťaži Zlatý súdok vedia. Nikoho netreba vyzývať. Nemení sa téma ani termín. Už dve desaťročia posielajú autori kresleného humoru z celého sveta svoje obrázky do Prešova. Tento rok pribudla ďalšia krajina – Keňa.

Napriek „finančným suchotám“, ktorými medzinárodný súťažný projekt trpí už niekoľko rokov, udelila tentoraz porota okrem štyroch honorovaných Zvláštnych cien aj pätnásť Čestných uznaní. „Keď už máme kresby na stole, je mi proste ľúto, aby sme nedali najavo, že sme si všimli kvalitu,“ vysvetlil konateľ súťaže. Pripustil, že Čestné uznania udelili aj tak trošku zámerne. „Keď ho dostane niekto povedzme z Argentíny, kto sa doma pochváli aj v médiách a povie, že je to cena zo Slovenska, tak sa hľadá na mape, kde je Prešov. Mesto si však neuvedomuje, že je to aj preň úžasná reklama,“ dodal Fedor Vico.

Výstava Zlatý súdok, ktorá prezentuje výber najlepších kresieb 21. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru, potrvá v Šarišskej galérii v Prešove do 24. mája. Okrem toho, že návštevníkov spoľahlivo rozosmejú, prinútia ich aj zamyslieť sa nad aktuálnymi bolesťami sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #Zlatý súdok #Šarišská galéria #súťaže kresleného humoru #Gran Prix #Gabriel Rusu #Fedor Vico