Čo robili archeológovia na hrade? Prezradí to nová výstava

Výsledky archeologického výskumu Bratislavského hradu, ktorý prebiehal v rokoch 2008 až 2014, prezentuje panelová výstava, ktorú v utorok 31. marca otvorili v bratislavskom Starom Meste v priestoroch na Uršulínskej ulici 6.

03.04.2015 12:00
VÝSTAVA: Archeologický výskum Bratislavského hradu Foto: ,
Artefakty z výstavy Archeologický výskumu Bratislavského hradu 2008-2014.
debata

„O tomto výskume sa pomerne veľa hovorí, a tak sme ho chceli verejnosti predstaviť, aby ľudia vedeli, o čo ide, a čo sa na Bratislavskom hrade našlo,“ povedal Pravde jeden zo spoluautorov výstavy a vedúci výskumu severnej terasy Bratislavského hradu Branislav Resutík.

„Plocha, ktorá sa počas výskumu odkrývala, bola veľká. Išlo o priestor severnej terasy, ktorá je na sever za hradným Žigmundovým palácom, v miestach, kde bola kedysi baroková záhrada. Kolega Branislav Lesák robil veľký výskum na nádvorí hradného paláca, kde sa našli významné nálezy. Je tam kus asi najreprezenta­tívnejšej, najkrajšej zdobenej dlážky z prvého storočia pred Kristom, teda z obdobia, keď v Bratislave žili Kelti, a zrejme to bolo určité obdobie rozkvetu osídlenia v Bratislave,“ pokračuje Resutík a dodáva, že ide o najvýznamnejšie nálezy, ktoré sa počas celého výskumu našli, hoci výskum priniesol tiež cenné poznatky z iných období.

Výstava nálezy a priebeh výskumu predstavuje na paneloch prostredníctvom fotografií a textov, ktoré sú v troch jazykoch. Okrem Slovákov sa teda viac o histórii Bratislavského hradu dozvedia viac aj turisti, ktorí ovládajú angličtinu alebo nemčinu.

„Ide o postery, ktoré jednotlivé nálezy a práce predstavujú prostredníctvom fotografií. Na výstave nie sú originály nálezov, pretože tie patria do múzea a nie je také jednoduché vystaviť ich,“ vysvetľuje Resutík koncepciu výstavy. Upozorňuje však, že niektoré nálezy možno vidieť na výstave v klenotnici Bratislavského hradu. „Ide o nálezy, ktoré pochádzajú z prvej etapy výskumu z rokov 2008 – 2010. Samozrejme, výstava na Hrade sa bude postupne dopĺňať o nové nálezy. Takisto sa spresnili mnohé poznatky, takže výstavu na Hrade bude treba doplniť,“ hovorí Resutík s tým, že dovtedy chceli verejnosť s výskumom zoznámiť aspoň prostredníctvom panelov.

Nálezy z Bratislavského hradu sú podľa Resutíka zaujímavé nielen v slovenskom, ale aj v širšom stredoeurópskom kontexte. Okrem nich však chceli verejnosť oboznámiť aj s tým, ako prebieha práca archeológa. „Sú tam pôdorysy, fotografie nálezov a vlastne aj spôsob, akým prebiehal archeologický výskum, aby sa verejnosť mohla dozvedieť, čo za tým plotom archeológovia vlastne robia.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #bratislavský hrad #Branislav Resutík #nálezy z Bratislavského hradu