Raritné fotografie Marilyn Monroe vystavia vo Vroclave

Autorom fotiek je už zosnulý Milton H. Greene, ktorý bol priateľom filmovej hviezdy.

17.04.2015 09:00
Milton Greene Marilyn Monroe Foto:
Marilyn Monroe očami fotografa Miltona H. Greena.
debata

V poľskom meste Vroclav plánujú v júli otvoriť výstavu raritných fotografií legendárnej americkej herečky Marilyn Monroe. Autorom obrázkov je už zosnulý módny fotograf Milton H. Greene, s ktorého rodinou sa Monroe priatelila. Návštevníci a návštevníčky sa preto môžu tešiť okrem záberov z filmového či divadelného prostredia aj na fotografie z herečkinho súkromia.

„Myslím, že ako bude človek prechádzať výstavou, bude môcť na každej fotografii vidieť rôzne podoby Marilyn Monroe, pretože sú to fotky herečky a filmovej hviezdy, ale taktiež súkromnej osoby. Hlavným zámerom bolo neukázať Marilyn Monroe len ako úžasnú herečku a sexsymbol, ale Marilyn Monroe ako ľudskú bytosť a dievča,“ uviedol kurátor podujatia Marek Stanielewicz. Vroclav získal kolekciu tritisíc fotografií, medzi ktorými sa nachádzajú aj zábery Audrey Hepburn, Grace Kelly, Judy Garland a Marlene Dietrich, vlani za 6,4 milióna zlotých.

Marilyn Monroe, vlastným menom Norma Jeane Mortenson, sa narodila 1. júna 1926. Hviezda snímok Ako sa vydať za milionára (1953), Páni majú radšej blondínky (1953), Slamený vdovec (1955), Niekto to rád horúce (1959) alebo Poď, budeme sa milovať! (1960), sa dožila len 36 rokov. Zomrela 5. augusta 1962. Koroner ako príčinu smrti určil akútnu otravu barbiturátmi, ku ktorej došlo „pravdepodobne samovraždou“. O smrti legendárnej hviezdy však dodnes kolujú najrôznejšie dohady.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marilyn Monroe #Vroclav #Milton H. Greene