Hľadá sa jubilejný víťaz Ceny Oskára Čepana

Prestížna Cena Oskára Čepana, ktorá je určená vizuálnym umelcom a je najprestížnejším podujatím svojho druhu na Slovensku, vstupuje tento rok do svojho 20. ročníka. Ten ponúkne niekoľko noviniek.

26.04.2015 16:00
debata

Tou hlavnou je posunutie vekovej hranice prihlásených umelcov. Do minulého roka sa do súťaže, ktorá je súčasťou medzinárodnej siete Young Visual Artists Awards, mohli prihlásiť vizuálni umelci vo veku do 35 rokov, od tohto roka sa maximálny vek umelca posúva – do konca roka 2015 nesmie prekročiť 40 rokov. Cena je určená umelcom a umelkyniam, ktorí pôsobia na Slovensku, štátne občianstvo však nie je podmienkou.

Ďalšou novinkou ceny je spolupráca s projektom K.A.I.R. – Košice Artist in Residence. Vďaka nej dostane víťaz možnosť absolvovať ďalší dvojmesačný rezidenčný pobyt. Ten je bonusom k hlavnému lákadlu ceny Oskára Čepana – rezidenčnému pobytu v New Yorku a finančnej prémii 2 600 eur.

Vlani sa Cena Oskára Čepana prvýkrát po rokoch presunula mimo Bratislavu. Výstavu finalistov aj vyhlasovanie víťaza hostila Žilina. Jubilejný ročník sa takisto neodohrá v hlavnom meste, ale v Košiciach. Výstavu štyroch finalistov bude hostiť Galéria Alfa v Kasárňach/Kul­turparku. A do finále ceny sa môžu dostať umelci, ktorí sa do nej stihnú prihlásiť do 16. mája (vrátane) prostredníctvom online prihlášky na www.oskarcepan.sk.

Cena Oskára Čepana.
cepan Cena Oskára Čepana.

„Účasť nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom a vzťahuje sa na výstupy v ľubovoľnej oblasti súčasného výtvarného umenia i s autorskými presahmi do iných umeleckých oblastí,“ uvádzajú organizátori ceny. V odbornej porote budú tento rok česká historička a teoretička umenia Milena Bartlová, poľská predstaviteľka takzvaného komunitného umenia Joanna Rajkowska, šéfkurátor pražskej Národnej galérie Adam Budak a Slovensko zastúpia kritička a teoretička architektúry Monika Mitášová, Dušan Barok, ktorý sa venuje teórii, umeniu a softvéru, a výtvarný teoretik Peter Tajkov.

Mená štvorice finalistov sa verejnosť dozvie začiatkom júna, víťaza vyhlásia v Košiciach 25. septembra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #ocenenie #New York #Cena Oskára Čepana