Tandem so zmyslom pre humor

Maliar Andrej Augustín a sochár Milan Lukáč vystavujú do konca júna spolu v Púchove. Je to príležitosť pozrieť si tvorbu dvoch výrazných osobností slovenského umenia, a to vo vynovenom priestore púchovského Domu kultúry (DK Divadlo).

10.05.2015 05:30
Ryby zo severnyh mori letia na juh Andrej Augustín Foto:
Andrej Augustín: Ryby zo severných morí letia na juh.
debata

"Je to krásne miesto, ktoré dýcha novotou a kultúrou. Otvorili ho iba v roku 2013! Naša vernisáž bola teda veľmi príjemná a slávnostná. Všetko sa udialo v dokonalej profesionálnej a priateľskej atmosfére,“ pochvaľuje si maliar Andrej Augustín.

Na vernisáži sa zúčastnili obaja vystavujúci autori, uviedla ju a celé podujatie moderovala riaditeľka Domu kultúry – Divadlo Milka Vargová. Hlavné slovo mal však kurátor výstavy Ľudovít Petránsky. Na expozícii má Andrej Augustín 38 obrazov v technike akryl. Vytvoril ich v priebehu desiatich rokov. Milan Lukáč prezentuje zasa 12 sôch z jeho sveta zoológie.

Výstava v Púchove je ich štvrtou spoločnou prezentáciou. Predchádzali jej výstavy v galériách v Prahe, Bratislave a Dolnom Kubíne. Je to nielen priateľstvo, čo dáva dovedna oboch autorov, ale aj podobný umelecký pohľad na veci, ktoré tvoria. Humor a nadsadenie v dielach je tiež spoločnou črtou Andreja a Milana. Na obrazy aj na sochy sa dobre pozerá – prinášajú nové vizuálne skúsenosti.

Milan Lukáč sa narodil 29. 9. 1962 v Bojniciach. Za svoju tvorbu získal už množstvo ocenení, napríklad Cenu Martina Benku (1988), ale aj ceny vo Francúzsku či v Rakúsku. Je napríklad aj autorom pomníka pre politických väzňov v Žiline a monumentu Holocaustu v Bratislave. Robil tiež sochu M. R. Štefánika.

Na tejto výstave má však voľnú tvorbu, námety zvierat "z jeho zoo“, ktoré mu poskytujú možnosť ukázať sochársku fantáziu a vynaliezavosť. Pozerá sa zvieratám doslova až na kosť, a tým pripravuje divákom nezvyčajný zážitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Púchov #Andrej Augustín #Milan Lukáč