Noc múzeí a galérií odkrýva tajomstvá

Ako sa v praveku tavila meď? Ako sa vymáhalo priznanie v mučiarni? Aké vône sa šírili z hradnej kuchyne?

15.05.2015 13:00
32 33 noc bojnice DSC 1235 Foto:
Mŕtva nevesta na Bojnickom zámku.
debata

Čo možno objaviť na výprave za umením? Aj to, dokonca oveľa viac, sa dozvedia návštevníci Noci múzeí a galérií. Jedenástym ročníkom podujatia, ktoré sa koná pri príležitosti medzinárodného dňa múzeí, ožije v sobotu 82 muzeálnych a 16 galerijných inštitúcií v 59 slovenských mestách.

Do neskorých nočných hodín budú otvorené skryté komnaty a zákulisie hradov, kaštieľov, kúrií, múzeí a galérií od Bratislavy až po Hanušovce nad Topľou. Aby návštevníkom ukázali, čo v rámci bežnej prevádzky nemajú šancu vidieť a zažiť. Odhalili poklady depozitárov a predstavili, čo sa v ich útrobách odohráva. Alebo vrátili zvedavcov v čase nielen do stredoveku či praveku, ale aj dôb oveľa starších, z ktorých sa dochovali „len“ kostry dinosaurov či skameneliny. A priblížili zväčša „dobre ukrytú“ prácu odborníkov.

V mnohých inštitúciách budú môcť malí aj veľkí odvážlivci popustiť uzdu svojej fantázii a vytvoriť v rôznych tvorivých dielňach vlastné dielko. A ich odborní pracovníci sú pripravení aj na tie najvšetečnejšie otázky.

Stredoveké remeslá v Archeologickom múzeum SNM. Foto: SNM
32 33 noc kruh 3885491 Stredoveké remeslá v Archeologickom múzeum SNM.

Mučiace stroje sľubujú napätie

Kto by chcel zistiť, ako „chutí“ prehliadka múzea s 1,5 promile alkoholu v krvi, mal by sa zastaviť v Malokarpatskom múzeu v Pezinku. Jeho pracovníci sľubujú okrem netradičného simulátora aj ďalšie atrakcie. „Múzeum si prejdete ako zlodej hľadajúci náš najväčší poklad. Časť z neho dokonca zažijete ako nevidiaci, ktorého jediným zdrojom poznávania je hmat,“ sľubujú okrem ďalších prekvapení pracovníci múzea.

Keď zbrane utíchnu, znie tlkot hodín je názov večernej prehliadky kaštieľa v Markušovciach, počas ktorej si pri svetle sviečok môžu návštevníci prezrieť unikátnu zbierku historických zbraní a hodín. Trenčiansky hrad otvorí dvere pracovne Matúša Čáka vo veži aj novú expozíciu empírového nábytku, približujúcu, ako kedysi bývala šľachta.

Noc vo veži možno stráviť v Kostole sv. Martina v Trstenej. Čakanie na výstup spestria návštevníkom živé obrazy a scénky, predstavujúce výjavy z histórie mesta či legendy, ktorými je opradené. Banskobystričania môžu pod rúškom noci objavovať staré mesto a zažiť jeho atmosféru. V Matejovom dome ich čakajú špecializované kostýmované prehliadky pri príležitosti 760. výročia udelenia mestských práv aj Svätoplukovi sokoliari.

Mŕtve nevesty je podtitul nočnej prehliadky s duchmi a strašidlami na Bojnickom zámku, ktorý upozorňuje na jej výnimočnosť. Hororovú atmosféru sľubujú aj viac ako dve stovky pôvodných mučiacich strojov či ich repík z rôznych historických období, ktoré používala inkvizícia a hrdelné súdy po celej Európe pri vymáhaní priznaní, prenasledovaní, tortúrach a mučení.

Kat čaká aj návštevníkov Spišského hradu, v hradnej mučiarni ich zasvätí do tajov a fígľov svojej práce. Nielen tých, ktorým začne škvŕkať v bruchu, čaká ochutnávka v hradnej kuchyni, ponúkajúcej stredoveké pochúťky.

Rozprávky aj reklamy

Prečo na konci druhohôr vymreli dinosaury, ktorí vládli zemi viac ako 160 miliónov rokov? Prečo je diamant výnimočný drahý kameň? Prečo po výbuchu indonézskej sopky Tambora nasledoval v Európe a Severnej Amerike „rok bez leta“? Odpovede na tieto, aj ďalšie zvedavé otázky naservírujú v Prírodovednom múzeu SNM v Bratislave.

Archeologické múzeum SNM zas láka na rekonštrukciu slovanského obydlia, ukážky šermu v ranom stredoveku, modelovanie hliny na hrnčiarskom kruhu či pečenie stredovekých placiek.

Aj tento rok ponúka najbohatší program hlavné mesto Slovenska. Podujatia pre „noc“ pripravilo 25 múzeí a galérií sídliacich v Bratislave, do všetkých stačí jediná vstupenka za 2 eurá a medzi nimi bude pendlovať vláčik Blaváčik. Čo znamenalo byť žiakom pred sedemdesiatimi rokmi, prezradia v Múzeu školstva a pedagogiky.

Zober tašku, bez knihy neodídeš! Len v sobotu – od rána do polnoci! Sľubuje Slovenská národná galéria. Pootvorí aj dvere do rozprávkového sveta cez ilustrácie Ľudovíta Fullu. A pod názvom Keď reklama chutí predstaví najkreatívnejšie reklamné spoty na alkohol. Ako bonus k výstave Tekutá múza.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tipy #prehliadky #Noc múzeí