Ilustráciu vyzdvihol BIB na piedestál umenia

Za päťdesiat rokov existencie sa z Bienále ilustrácií Bratislava stal mohutný košatý strom, ktorý každé dva roky rodí Zlaté jabĺčka. Poetickú charakteristiku medzinárodnej súťažnej prehliadky originálov ilustrácií detských kníh vyslovila generálna komisárka BIB Zuzana Jarošová.

08.06.2015 14:10
Držiteľka Zlatého jablka BIB 2009 Martina... Foto:
Držiteľka Zlatého jablka BIB 2009 Martina Matlovičová bude tento rok reprezentovať Slovensko ilustráciami knihy Alexandry Salmely Žirafia mama a iné príšery.
debata

Jubilejný, 25. ročník sa začne 4.¤septembra, keď v priestoroch Slovenského národného divadla vyhlásia mená laureáta Grand Prix BIB i nových majiteľov Zlatých jabĺčok. Výstava ilustrácií detských kníh v bratislavskej Bibiane však už teraz predstavuje tvorbu výtvarníkov, uchádzajúcich sa o miesto v pätnástke tých, čo budú na bienále reprezentovať slovenskú ilustrátorskú scénu."Unikátnosťou bratislavského bienále je, že vyzdvihlo ilustráciu, ktorá sa dovtedy brala skôr ako úžitková dizajnérska disciplína, na piedestál najvyššieho umenia.

Taliansky kritik Livio Sossi napísal, že BIB dal svetu veľkú lekciu o novej vizualite detskej knihy, lebo spôsob, ako sa ilustrovali v bývalom Československu, nebol predtým na západe zvykom. Cez päť desaťročí bienále hľadá najlepšie ilustrácie, konfrontuje ich a oceňuje tie najlepšie, čím zásadne ovplyvňuje umelecké kvality nekomerčnej tvorby. Tlak komercie a konzumu je čím ďalej väčší, takže zmysel a poslanie BIB sa rokmi znásobuje," pokračovala generálna komisárka.

K jubileu medzinárodnej prehliadky pripravujú organizátori viacero „darčekov“. Napríklad publikáciu Príbeh Bienále ilustrácií Bratislava. „Prinesie veľmi vzácny dokumentačný materiál. Podarilo sa nám zachytiť spomienky množstva osobností, ktoré s bienále začínali v polovici 60. rokov a vydali úžasné svedectvá, ale aj ďalšie generácie ilustrátorov, vydavateľov či kritikov,“ spomenula Zuzana Jarošová. Druhá publikácia ponúkne pohľad na 25 ročníkov bienále cez prizmu faktov a čísel.

Aj jedna zo sprievodných výstav v Dome umenia bude venovaná výročiu. Prostredníctvom plagátov a fotografií zdokumentuje päťdesiatročnú históriu bienále aj ľudí, ktorí s ním išli od začiatku až po súčasnosť. Pripomenie aj putovné výstavy BIB, ktoré cestujú po celom svete, či medzinárodné workshopy. Jubilejná medzinárodná prehliadka privíta, samozrejme, aj množstvo významných hostí.

Do súťaže sa doteraz prihlásilo 45 krajín. „Dúfame, že oneskorená pošta by nám mohla ešte niečo priviezť. Bolo by totiž symbolické, keby sa v roku 50. výročia BIB uchádzali o ceny ilustrátori z päťdesiatich krajín,“ priznala generálna komisárka. Samostatnou výstavou v Dome umenia sa predstaví laureát Ceny Hansa Christiana Andersena za ilustráciu Roger Mello z Brazílie, aj držiteľky Grand Prix BIB 2013 Evelyne Laube a Nina Wherle zo Švajčiarska. Bibiana zas ponúkne výstavy slovenských umelcov – Albína Brunovského a Miroslava Cipára.

Napriek tomu, že súťaže ilustrátorov sú aj na knižných veľtrhoch v Bologni a juhokórejskom Nami Islande, BIB dodnes nemá vo svete konkurenciu. „Odborníci zo zahraničia oceňujú, že bratislavské bienále si stále zachováva svoju nekomerčnosť. Na knižných veľtrhoch cítiť tlaky veľkých vydavateľstiev, aby vyhrala ich kniha, ich ilustrátor. BIB financovaný ministerstvom kultúry nie je postavený na komerčnej báze, a tak môže veľmi nekompromisne strážiť najvyššiu umeleckú kvalitu,“ dodala Zuzana Jarošová.

Podmienku mať vydanú knižku museli splniť slovenskí výtvarníci, ktorí sa prihlásili na nominačnú výstavu na BIB 2015. „Situácia s vydávaním ilustrovaných kníh pre deti sa pomaly zlepšuje. Tento rok sa prihlásilo rekordných 33 autorov. Je potešiteľné, že popri klasických menách ako Peter Uchnár, Martin Kellenberger, Maja Dusíková či Jana Kiselová-Siteková sú aj mladí ilustrátori, napríklad Marek Cina či Veronika Klímová,“ povedala komisárka výstavy Viera Anoškinová. Diela tých, ktorých ilustrácie budú reprezentovať Slovensko na BIB 2015, budú v Bibiane vystavené do 12. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Bienále #inlustrácie #Zuzana Jarošová #BIB