Umelci vyzývajú na bojkot K13, chcú hlavu riaditeľa

Česká umelecká skupina Rafani, ktorá mala tento mesiac vystavovať v galérii v košickom Kulturparku, žiada odstúpenie Jána Kováča, riaditeľa košickej mestskej organizácie K13 – Kultúrne centrá.

10.06.2015 16:31
debata (3)

Súčasne vyzýva umeleckú a kultúrnu verejnosť na bojkot akcií organizovaných K13. Za skupinu Rafani o tom informoval Marek Meduna.

Oficiálnym dôvodom zrušenia výstavy sú praskajúce stĺpy v galérii Kulturparku, o čom Ján Kováč informoval tretieho júna. Z tohto dôvodu bola predčasne jedna výstava ukončená a zrušené ostatné podujatia, kým statik neposúdi situáciu a nevyrieši sa problém. Podľa riaditeľa Kováča ide o bezpečnosť návštevníkov.

Galerijnú miestnosť v pavilóne Alfa v košickom... Foto: K13
Kulturpark Galerijnú miestnosť v pavilóne Alfa v košickom Kulturparku museli zavrieť, pretože sa na jej nosných drevených stĺpoch objavili výrazné praskliny. K13

Českí umelci v tom vidia iba zámienku. "Pán Kováč cenzuruje a zasahuje do programu galérie,“ tvrdí Meduna. Vystavovateľov informovali o zrušení výstavy dva týždne pred jej otvorením, až po tom, čo odoslali fotografie série olejomalieb úradníkom galérie pre poistenie. Ich diela majú aj politický obsah. Výstava bola koncipovaná špeciálne pre košickú galériu. Umelci očakávali, že sa termín posunie alebo dohodnú náhradný termín. To sa však nestalo a výstavu zrušili. "Je neprístojné, aby riaditeľ Kováč týmto spôsobom zasahoval do práce kurátora, ktorý koncipuje program. Možný politický obsah diel by rozhodne nemal byť prekážkou,“ povedal Meduna.

Pred necelým mesiacom Kováč zrušil predstavenie Informátori medzinárodného divadelného štúdia Farma v jeskyni z Prahy, ktoré malo byť vrcholom festivalu Use The City. V e-mailovej komunikácii s divadelníkmi argumentovalo K13 „dôvodmi politickej povahy“. Politické dôvody však neskôr Kováč poprel a hovoril o nedostatku financií, čo zase poprela manažérka festivalu Blanka Berkyová. Oceňovaný režisér divadla Viliam Dočolomanský označil počínanie Kováča za „škandálne a nebezpečné“.

Najnovšie sa k nespokojným umelcom pridali aj koordinátori výtvarnej Ceny Oskára Čepana, ktorí sa rozhodli, že plánovanú výstavu finalistov prestížneho ocenenia presunú z Kulturparku inam. „I keď nám ako koordinátorom Ceny Oskára Čepana neprislúcha vydávať oficiálne stanovisko k udalostiam, ktoré sa odohrali v príspevkovej organizácii K13 – Košické kultúrne centrá (…) , nemôžeme toto dianie ignorovať. Je pre nás zásadným signálom nestability partnera a netransparentnosti v rozhodovaní o realizácii plánovaných umeleckých akcií. Rozhodli sme sa preto osloviť iné miestne organizácie, ktoré tohtoročnej finálovej výstave a slávnostnému vyhláseniu poskytnú adekvátne a profesionálne zázemie bez kontroverzného či nekorektného konania,“ napísali Barbora Šedivá a Tomáš Džadoň.

Kontroverznú Skupinu Rafani, ktorá mala v Košiciach vystavovať v júni, založili v roku 2000 študenti Akadémie výtvarných umení v Prahe. Pozornosť získali pretretím Lennonovej steny na Kampe, pálením vlajky či potopením obrazu požičaného z Národnej galérie. Tvorba skupiny sa vyznačuje kolektívnym prístupom a angažovanosťou v zmysle záujmu o veci verejné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #odstúpenie #bojkot #K13 – Kultúrne centrá #Rafani