Jesenný BIB sa začína už v lete

V priestoroch Bibiany na Panskej ulici v Bratislave je až do 16. júla výstava súčasných slovenských ilustrátorov, ktorí sú nominovaní na BIB 2015.

14.06.2015 09:00
Albín Brunovský Foto:
Albín Brunovský.
debata

Bude to 25. ročník, čiže od založenia tohto medzinárodného podujatia uplynulo už polstoročie. Od začiatku mal projekt bienále veľkú silu, ktorú mu dodali najmä vtedy mladí umelci Miroslav Cipár a Albín Brunovský. Agitovali, organizovali, presadzovali a všetkých zapálili svojím nadšením. Pomáhal im skúsený Dušan Roll. Išlo im najmä o to, aby na výstave boli originály ilustrácií, nie len hotové knižky či tlačené verzie obrázkov. V tom bola podstata tejto výstavy. Dialo sa to v eufórii konca šesťdesiatych rokov, keď sa svet zdal gombičkou a Československo bodovalo vo svete Pražskou jarou a Dubčekom. Kontakty vo svete sa ľahko nadväzovali, všetko sa darilo, podujatie sa realizovalo vo veľkom štýle a prišlo veľa zahraničných hostí.

Dušan Kállay. Foto: BIBIANA
Dušan Kállay Dušan Kállay.

BIB si získal autoritu vo svete a aj keď sa potom politická situácia zmenila a namiesto eufórie prišla depresia, BIB si zachoval autonómnosť a žil si svojím životom. Mal medzinárodné zázemie a vyčnieval nad miestne pomery. Bol jedným z tých priestorov, kde umenie žilo voľne. Premietlo sa to aj do umeleckej a vydavateľskej praxe na Slovensku – knižky pre deti boli hojne ilustrované a ilustrácie mali vysokú úroveň. Robili ich najschopnejší výtvarníci už s tým, že sa možno dostanú na BIB. Bienále skrátka zodvihlo latku a tá funguje dodnes. Stále máme vynikajúcich ilustrátorov, pre ktorých je česť vystavovať na BIB. Na tejto predvýstave sa môžeme dozvedieť, kto to bude tento rok.

A ešte niečo z histórie BIB, ako ju podávajú organizátori: „Na prvom ročníku sa zúčastnilo 320 ilustrátorov z 25 krajín a na BIB 2013 to bolo 362 autorov ilustrácií zo 49 krajín. Dodnes sa dá BIB považovať za najväčšie nekomerčné podujatie svojho druhu na svete. Organizátori bratislavského bienále mali od začiatku viac zámerov. Nešlo len o vytvorenie možnosti prezentácie najlepších diel z krajín s bohatou knižnou kultúrou v oblasti ilustrácií pre deti, ale chceli poskytnúť priestor ilustrátorom z rôznych krajín, aby mohli prezentovať svoje diela odborníkom a vydavateľom zo sveta. Zámerom bolo tiež pritiahnuť pozornosť detských divákov, čo sa naozaj podarilo. V priebehu 48-ročnej existencie BIB a jeho 24 ročníkov sa tu prezentovalo 7¤225 ilustrátorov zo 109 krajín s 57¤434 originálmi ilustrácií a vyše 9¤000 kníh. Je to najvýznamnejšie podujatie, ktoré organizuje Bibiana, medzinárodný dom umenia pre deti. Bienále je pod záštitou UNESCO a Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY), podporuje ho Ministerstvo kultúry SR a Bibiana je jeho hlavným organizátorom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bibiana #BIB 2015