Web umenia závidia SNG aj v Česku

"Prvýkrát je Slovenská národná galéria ,in'. Česi len pozerajú, čo máme. Musím povedať, že je to úžasný pocit," konštatovala riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.

12.06.2015 16:00
web umenia Foto:
Nový web umenia.
debata

Chcete si urobiť kalendár s Mednyánszkeho krajinomaľbami? Vytlačiť na tričko Rembrandtov Autoportrét? Umiestniť na vlastnú webstránku reprodukciu iného umeleckého diela, ktoré ukrývajú zbierkové fondy slovenských galérií? Stačí si vybrať z webu umenia, ktorý sa odvčera predstavuje širokej verejnosti po takmer štyroch rokoch prevádzky s novými funkciami a dizajnom.

Momentálne možno na webe umenia nájsť viac ako 64-tisíc umeleckých diel zo zbierok SNG, Oravskej galérie v Dolnom Kubíne, Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, Galérie umenia v Nových Zámkoch a Galérie mesta Bratislavy. Do konca roka sa ich počet rozrastie na 110-tisíc, pribudnú totiž zbierky ďalších pätnástich slovenských galérií.

Projekt digitálna galéria, financovaný z európskych štrukturálnych fondov, nebol lacný. Stál viac ako 14 miliónov eur. „Digitalizácia nie je fotografovanie mobilom. Ide o logisticky veľmi náročný a komplexný proces, v rámci ktorého sme napríklad vybudovali reštaurátorské pracovisko vo Zvolene, sterilizačné zariadenie na ošetrenie plesnivých diel a v niektorých prípadoch boli nevyhnutné aj konzervačné zásahy. Máme presne zmapovaný stav zbierkových predmetov v slovenských galériách. A kvalita skenov je evidentná, môžete dokonca spočítať mihalnice na Dürerovej rytine,“ pokračovala riaditeľka SNG.

Rozsiahla databáza je nielen pomocníkom pre odborných pracovníkov. S digitálnym obsahom sa SNG, ktorá je zo zákona povinná digitalizovať a robiť digitálny záznam zbierkových predmetov, rozhodla pracovať ďalej a sprístupniť umenie čo najširšiemu okruhu záujemcov. Okrem „obrázkov“ ponúka web umenia aj viac informácií o diele, autorovi, články približujúce výtvarné techniky, tematické kolekcie diel, videá s výkladom kurátorov, odkazy na súvisiace práce alebo iné webové stránky. Kto začne klikať, zistí, čo všetko možno na webe umenia objaviť.

„Rijksmuseum v Amsterdame, v zbierkach ktorého je aj Rembrandtova Nočná hliadka, ako prvé sprístupnilo na webe všetky diela zo svojich zbierok vo veľkom rozlíšení. Dokonca ľudí nútia… Dáte si reprodukciu na motorku? Super! Vytlačíte si ju na tričko? Super! Dáte si ju na dom? Áno!“ pridala vlastnú skúsenosť Alexandra Kusá.

Podobne možno pracovať aj s novým webom umenia. Okrem sťahovania diel v pôvodnej veľkosti si môžu návštevníci stránky objednať vo „fineart“ kvalite reprodukciu diela, ktoré im „padlo do oka“, pracovníci SNG im ju vytlačia. Samozrejme, že digitalizované reprodukcie možno použiť výlučne len na nekomerčné účely. Na kalendároch či tričkách s Mednyánszkeho krajinomaľbami zarábať nemožno. Navyše voľne používať možno len umelecké diela, ktoré nechránia autorské práva.

„Problematika autorských práv je u nás veľmi citlivá. Diela, ktoré sú autorsky chránené, sú technologicky zabezpečené tak, že sa nedajú stiahnuť. Kto by chcel niečo s nimi robiť, musí nám napísať a my po dohode s autorom alebo organizáciou, ktorá ho zastupuje, vieme sprostredkovať vyrovnanie sa s autorskými právami,“ dodala riaditeľka SNG.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #web umenia