Nerozpráva príbehy, modeluje vesmírne zázraky

Svetlo, high-tech, kybernetika a geometria fascinujú Ašota Haasa roky. Vytvára priestory a objekty, ktoré v skutočnom svete vidieť nemožno. Pohrávajú sa s ilúziou a diváka vovádzajú do virtuálneho sveta, pulzujúceho množstvom farieb a tvarov. Pod názvom Vesmír v priestore predstavuje rozsiahly výber z tvorby tridsaťštyriročného výtvarníka Oravská galéria v Dolnom Kubíne.

16.06.2015 12:44
Ašot Haas ORAVSKÁ GALÉRIA Foto:
Ašot Haas otvára výstavu v Oravskej galérii.
debata

„Klasický obraz zberačiek sena je stále rovnaký, statický. Mám rád veci, ktoré vedia každý deň rozprávať niečo iné. A majú každý deň aj inú atmosféru,“ priznáva Ašot Haas. Rád experimentuje, pracuje s rôznymi technológiami aj rôznymi materiálmi. Najradšej s citlivým, krehkých a transparentným sklom, ponúkajúcim komunikáciu aj vo vlastnom vnútri. Neustále hľadá hranice a snaží sa ich posúvať. „Žijeme v období, kedy by sme nemali prehliadať vývoj rôznych technológií, ktoré nám pomáhajú, alebo by mali pomáhať,“ pokračuje výtvarník, ktorý dokazuje, že s pomocou moderných technológií možno aj vo svete výtvarného umenia robiť priam „zázraky“.

„Dôsledne pracuje aj s geometriou, aj s kinetizmom, aj so všetkými technickými výdobytkami a technologickými možnosťami, ktoré posúva ďalej, takže možno súhlasiť s názorom mnohých, že je akýmsi pokračovateľom Milana Dobeša,“ hovorí kurátorka výstavy Eva Ľuptáková. „Fascinujúce je, že na rozdiel od technikov, ktorí dokážu vymyslieť neuveriteľné konštrukcie a mechanizmy, Ašot Haas svojim diela dodáva výsostne umeleckú dimenziu – empatiu. A vytvára diela, pred ktorými zostanete stáť v údive s pocitom – to som ešte nevidel,“ pokračuje kurátorka.

Ašot Haas: Pulsation Galaxy Foto: Oravská galéria
Ašot Haas: Pulsation Galaxy Ašot Haas: Pulsation Galaxy

Svetelné objekty, monumentálne obrazy aj komorné diamanty pulzujú pohybom. Nepracuje s príbehmi, nepotrebuje podnety z vonkajšieho sveta. Metódou „plánovanej náhody“ rozohráva série elementov, ktoré manipuluje podľa racionálnych pravidiel. Výsledkom je výtvarné dielo, ktoré v sebe nesie silné emócie. „Pohybuje sa na dvoch póloch medzi absolútnym poriadkom a náhodou. Posunul statický charakter konštruktívnych polôh výtvarného umenia tým, že do neho vniesol pohyb,“ uvádza Eva Ľuptáková.

Abstrakcia a geometria sú mu blízke už od čias, keď ešte ako poslucháč Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave získal v roku 2007 Cenu Galérie Nova za objekt zo skla. „Aj preto, že nevyjadruje konkrétnu myšlienku. Zostal som pri geometrii, lebo je to jednoduchým a minimalistickým spôsobom zhmotnená myšlienka, ktorá môže pulzovať. Dá sa povedať, že všetko už bolo pomenované a my len prepájame a pretransformovávame rôzne smery. Ja sa snažím mapovať súčasnú dobu a vniesť do geometrie súčasné reálie, v ktorých sa pohybujem,“ vysvetľuje Ašot Haas.

Výstava Ašota Haasa Vesmír v priestore, ktorá patrí k najdôležitejším prezentáciám k 50. výročiu založenia Oravskej galérie, bude v Dolnom Kubíne do 6. septembra. „Každý divák môže moje diela vnímať inak. Niekomu sa z nich zatočí hlava, niekoho prenesú do inej sféry, niekto ich pochopí ako metaforu na súčasnosť, v ktorej žijeme, či len ako hru. Do diel nevkladám konkrétnu tému, vysielajú rôzne impulzy, pre každého niečo iné. Hlavne by mali v človeku vyvolať nejaké emócie,“ dodáva výtvarník, ktorý vystavuje po celej Európe aj v USA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Oravská galéria #Dolný Kubín #Ašot Haas #Vesmír v priestore