V Galérii v podkroví vystavuje Banskobystričan Pavol Štesko

Milan Štesko mohol mať čosi po tridsiatke, keď svojho malého syna Paľka brával po okolitých „krajinomaľbách“ krásneho okolia Banskej Bystrice. Možno kdesi tu vznikla chlapcova túžba zaznamenávať nielen okolie a krajinu, ale najmä ľudí, ich pocity, myšlienky, hlavolamy, lákadlá či poryvy duše, ktorým sa hovorí pokora.

22.06.2015 17:18
Pavol Štesko Foto:
Pavol Štesko: Milada
debata

Absolvent Strednej školy umeleckého priemyslu v Bratislave, kde študoval v rokoch 1983 – 1987, nezamenil krásu priľahlých kopcovitých, skôr mierne vlnitých nížin, za majestát Horehronia a cítiť to aj v jeho obrazoch. Kým ženské akty pripomínajú vo svojich oblinách skôr Karpaty, plastiky a sochy sú už doménou rodného mesta vo svojej mohutnosti, drsnej kráse a výrečnosti..

Pavol Štesko: Ležiaca postava Foto: www.stesko.sk
Pavol Štesko Pavol Štesko: Ležiaca postava

Umelcovi prospievajú kombinácie sklo, kov, kameň a drevo, sú to umelecké „suroviny“, z ktorých šikovná ruka, citlivé srdce, dedičné sklony (otec je pedagóg, všestranný umelec, muzikant aj výtvarník), dokážu vytvoriť diela, ktoré zasiahnu myseľ a objímu podvedomie.

Pavol Štesko: Veronika (koláž) Foto: www.stesko.sk
Pavol Štesko: Veronika Pavol Štesko: Veronika (koláž)

Rôzne emocionálne zdroje, tak sa nazýva výstava Pavla Šteska v Galérii v podkroví na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici. Potrvá do 22. júla 2015, dovtedy môžete obdivovať sochy, plastiky a obrazy nadaného umelca, nesmieme zabudnúť, že aj pracovitého reštaurátora, oplývajúceho citom pre umenie a krásu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Štesko #Pavol Štesko #Galéria v podkroví