Výstava Alexandra McQueena trhá rekordy, múzeum otvorí aj v noci

Od marca už výstavu s názvom Savage Beauty (Divoká krása) videlo v Londýne 345 000 ľudí.

06.07.2015 12:00
Alexander McQueen: Savage Beauty Foto:
Inštalácia kolekcie Plato´s Atlantis v rámci výstavy Alexander McQueen: Savage Beauty.
debata

O londýnsku výstavu diel slávneho módneho návrhára Alexandra McQueena je taký záujem, že Múzeum kráľovnej Viktórie a princa Alberta otvorí svoje brány pre návštevníkom aj v noci. Od marca už výstavu s názvom Savage Beauty (Divoká krása) videlo 345 000 ľudí, uvádza server BBC. Teraz múzeum uvoľnilo do predaja ďalších 12 000 vstupeniek, s ktorými si ľudia budú môcť extravagantné módne návrhy prezrieť aj po zatváracej hodine.

Výstava sa má definitívne uzavrieť 2. augusta a vedenie múzea sa kvôli neutíchajúcemu záujmu rozhodlo otvoriť ju nonstop počas posledných dvoch víkendov: od 24. do 26. júla a od 31. júla do 2. augusta.

Kabinet kuriozít tvorí jednu z dominánt výstavy...
Inštalácia odevov z archívu dizajnéra Alexandra...
+9Inštalácia odevov z archívu dizajnéra Alexandra...

„Tušili sme, že Divoká krása bude veľmi populárna, ale ohlas je ešte oveľa väčší, než sme si predstavovali,“ povedal pre BBC riaditeľ múzea Martin Roth. „Bude to prvýkrát, čo bude mať múzeum otvorené nonstop a myslíme si, že určite stojí za to zostať kvôli tomu hore,“ dodal.

Podľa Rotha je McQueenova výstava najnavštevovanejšou akciou za posledných desať rokov a múzeum vďaka nej podstatne zvýšilo okruh svojich členov, ktorí platia pravidelné príspevky a majú vďaka tomu vstup do múzea kedykoľvek zadarmo. Počas výstavy ich pribudlo 10 000.

Záujem vidieť na vlastné oči stovku McQueenových modelov mali ľudia zatiaľ všade, kde sa výstava konala. V roku 2011 si ju v newyorskom Metropolitnom múzeu umenia prezrelo rekordných 625 000 návštev­níkov.

Alexander McQueen, jeden z najznámejších britských módnych návrhárov, spáchal v roku 2010 samovraždu. Mal 40 rokov. Muž, ktorému sa kvôli provokatívnym kreáciám hovorilo „chuligán britskej módy“, sa v roku 1996 stal hlavným návrhárom parížskeho módneho domu Givenchy po svojom krajanovi Johnovi Gallianovi. Neskôr prešiel do módnej skupiny Gucci, v rámci ktorej si otvoril vlastnú firmu. Štyrikrát sa stal britským návrhárom roka a v roku 2003 dostal rád Britského impéria.

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #výstava #Alexander McQueen #Savage Beauty