Ján Berger rozpútava farebnú smršť

Zamyslené dievča či rozjímajúca žena zvodne poodhaľujúca nohy sú hrdinkami veľkých plátien, ktoré stoja opreté o stenu ateliéru. Maliar odišiel, ostali len desiatky rozvešaných a poukladaných obrazov. Okrúhle tváre, ktoré zvedavo hľadia hore. Aj dvojica v člne pozerá nahor. Slnko by privrelo ich oči, čo teda vidia? Dámy vo výpravných kostýmoch stoja ako na javisku. Ich výrazné gestá pripomínajú skôr divadelnú či opernú scénu, než obyčajný každodenný rozhovor.

12.07.2015 16:00
33 Jan Berger Zlta Tekvica Foto:
Ján Berger: Žltá tekvica
debata

Aj obrazy Ateliér v žltom, Plavba a Klasický dialóg vystavuje Ján Berger v kežmarskej Galérii u anjela. Po pätnástich rokoch sa vracia do výstavných, hoci komorných priestorov samostatnou prezentáciou. „Vynikajúci kolorista rozpútava na plátnach farebnú smršť. Vášnivo a nekompromisne diktuje farbám tvar, smer, intenzitu, prítomnosť a neprítomnosť, vzájomné vzťahy. Bodky, čiarky, fľaky, škvrny, premaľby, podmaľby, chvenie, vibrácie,“ opisuje kurátorka Carmen Kováčová. Základný princíp Bergerovej maľby sa podľa nej podobá erupcii sopky, "keď nová vrstva lávy vytvára nové a nové tvary, farby, štruktúru…“

Inšpiráciu nepotrebuje Ján Berger hľadať ďaleko. Ateliér je stredobodom jeho umeleckého vesmíru. Vnímavo sleduje dianie okolo seba, do príbehov pulzujúcich farbami pretavuje svoje zážitky, spomienky, pocity, reflexie, obrazy, ktoré ho zaujali, aj myšlienky, ktoré sa mu preháňajú mysľou. Rovnako citlivo skúma terén vlastného vnútra, aj vo svojom privátnom svete nachádza nepreberné množstvo podnetov.

Ján Berger: Scéna Foto: Galéria u anjela
33 Jan Berger Scena Ján Berger: Scéna

„Z každého rožka troška,“ s vtipným odstupom charakterizuje kľúč, na základe ktorého komponoval vystavenú kolekciu. Vybral zátišia, krajiny, figurálne aj imaginárne kompozície. Všetko však, ako pripomína, vychádza z konkrétnej predstavy. „Vystavená kolekcia je – aj keď nie najreprezenta­tívnejšou – informáciou o stave vecí. O tom, čo ma charakterizuje a v čom sa zrkadlia charakteristiky mojej tvorby,“ hovorí Ján Berger.

Farbami hýriace príbehy, ktoré svojimi obrazmi rozpráva, sú plné emócií. Ale aj zašifrovaných tajomstiev, odkazov, silných vášní, vzrušenia či jemného smútku. Tvarmi a farebným spektrom si podmaní zrak, myseľ vťahuje do spodnejších vrstiev, ktoré objavuje pozorný návštevník pod povrchom. Stačí sa „začítať“ a z diváka sa stáva objaviteľ, ktorý nachádza stále nové a nové motívy, obsahy a príbehové línie.

Vôbec nie je dôležité, či dokáže odkryť všetky pocity, zážitky či myšlienky, ktoré maliar do svojich diel pretavil. Stačí, že obrazom spustil divákovu imagináciu, v ktorej sa odzrkadľujú rovnako podnetné emócie, myšlienky a prežívania.

"Maľby Jána Bergera sú mnohoraké, mnohotvaré. Zjavné je neviditeľné, podstatné na okraji, neuchopiteľné hmatateľné, významné nevypovedané na nás kričí. Jemné paradoxy bytia. Jednoznačná nejednoznačnosť, vedomé aj nevedomé, šifry tajomstva,“ dodáva kurátorka. Jej slová možno považovať aj za jeden z "návodov“, ako sa môže návštevník začítať do maliarových obrazov.

Spôsobov, ako objavovať vo farbách a tvaroch zašifrované príbehy obrazov, je však veľa. Tichý dialóg s autorom možno v Galérii u anjela v Kežmarku viesť do 23. júla. Výstava Jána Bergera patrí do kategórie tých, ktoré rozhodne treba vidieť. A nielen preto, že návštevníkom pootvára dvere do svojho ateliéru po veľmi dlhom čase. Jednoducho stojí za to pred nimi postáť a prijať pozvanie na objavovanie ich melancholickej neistoty bytia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #kežmarok #Galéria u anjela #Ján Berger