Spája ich jednoduché gesto

Nevšedné stretnutie. Aj tak možno nazvať spoločnú výstavu Jiřího Georga Dokoupila a Viktora Freša v košickej Kunsthalle - Hale umenia. V Berlíne, Madride, Prahe či Riu de Janeiro striedavo žije a tvorí pôvodom český výtvarník Dokoupil, ktorý patrí k hviezdam prinajmenšom európskej výtvarnej scény. Venuje sa maľbe. Slovenský multimediálny umelec Viktor Frešo, ktorý žije a tvorí v Bratislave, stále čerí hladinu slovenskej výtvarnej scény. Je o dvadsať rokov mladší a často vystavuje v zahraničí.

13.07.2015 14:01
debata
Jiří Georg Dokoupil a Viktor Frešo vystavujú v... Foto: ARCHÍV VIKTORA FREŠA
iří Georg Dokoupil a Viktor Frešo Jiří Georg Dokoupil a Viktor Frešo vystavujú v košickej Kunsthalle - Hale umenia.

„Chceli sme vytvoriť dialóg medzi dvoma médiami – sochou a maľbou. A zároveň aj tak trochu konfrontovať slovenské výtvarné umenie s medzinárodným prostredím,“ povedal kurátor výstavy Vladimír Beskid. Nevyberal diela z ateliérov, vystavené diela vznikli priamo pre priestory bývalej plavárne. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že viac je toho, čo túto ojedinelú dvojicu rozdeľuje. „Majú však spoločný záujem o jednoduchý jazyk a elementárne gesto. Dôležitá je pre oboch aj postkonceptuálna irónia a odstup,“ pokračoval kurátor.

„Ide o to, nosiť v sebe určitú víziu a na svet sa pozerať s tým, že niečo hľadáte. Keď ste pripravený, tak to nájdete. Len musíte vedieť, čo chcete,“ vyznal sa Jiří Georg Dokoupil. Po invázii vojsk „spriatelených armád“ v roku 1968 s rodičmi opustil Československo. Mal vtedy štrnásť. V druhej polovici 70. rokov začal študovať na Akadémii výtvarných umení v Kolíne nad Rýnom. Počas štúdií v New Yorku ho výrazne ovplyvnil konceptuálny umelec Hans Haackel.

„Ako člen skupiny Mülhermer Freiheit bol v osemdesiatych rokoch pri silnej vlne neoexpresívnej maľby. Od jej trošku mytologickej reči sa potom posunul k ironickému odstupu. A navyše vytvoril množstvo autorských maliarskych techník, maľuje bičom, sviečkou, sadzami, pneumatikou, dokonca aj banánom,“ vysvetlil kurátor Dokoupilovu výnimočnosť, ktorou jeho tvorba rezonuje na medzinárodnej scéne. Na výstave predstavuje napríklad veľkorozmerný obraz, maľovaný mydlovými bublinami.

Analytické myslenie, skratka, aforizmus či irónia charakterizujú tvorbu Viktora Freša. Zvyčajne sa hrá skôr s nápadmi ako s materiálmi a spôsob jeho komunikácie je od začiatku konfrontačný. „Zaujímavo pracuje s našou identitou. Na jednej strane s estetikou domáckeho majstrovania, na druhej s kontextom východ-západ. Používa hrdzavé plechy a k tomu supervyleštené hliníkové alebo chrómové trúbky. Gitary, reflektory, javiskové konštrukcie zas prezrádzajú, že pochádza z hudobníckej rodiny,“ opísal Vladimír Beskid.

Roman Ondák je najlepší slovenský umelec – kričí zo steny text napísaný veľkými čiernymi písmenami. Je to spoločné dielo, ktorým nevšedná dvojica komentuje súčasný trh s umením. Fakt, že Ondákova tvorba reprezentuje slovenské výtvarné umenie na výstave Art v Bazileji, potvrdzuje, že sa asi nepomýlili. Výstava Dokoupil – Frešo bude v košickej Kunsthalle – Hale umenia do 16. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #výstava #Viktor Frešo #Jiří Georg Dokoupil #Kunsthalle - Hala umenia