K obrazom pridal Fero Lipták aj sochy

Ryba na štyroch tenkých nohách. Záhadná bytosť s tromi očami a dvoje ústami.

24.07.2015 05:00
33 fero liptak 2x Foto:
Fero Lipták: Čudo boské
debata

Originálny panteón okatých ľudkov s výraznými nosmi, ktorých hlavy pripomínajú hrče, najnovšie doplnil Fero Lipták aj neobyčajnými tvormi, ktoré vystavuje v Galérii mesta Levoča.

„Mamin brat, ujo Emil, mi raz povedal, že som už namaľoval všetko, ale také čudo boské ešte nie. Tak som to skúsil,“ vysvetlil divadelný a filmový scénograf a výtvarník netradičný názov výstavy, ktorú nadpísal slovami Čudo boské.

Štylizované postavičky aj čudá sú hrdinami príbehov plných láskavého humoru. Jeho obrazy – a najnovšie aj plastiky – „smrdia“ človečinou. „Socharinu som okúsil už na ľudovej škole umenia, kde som do smrekovej guľatiny naležato vysekal dedinu. Na chalupe režem reťazovou pílou do lipy a plastiky vystavené v Levoči sú len zopakovaním učiva, ktoré som sa naučil v Čechách v štúdiu Zvon u Aurela Klimta na animovanom filme. Mal som nápad, tak som ho namaľoval a zároveň dostal do priestoru,“ okomentoval Fero Lipták svoje najnovšie plastiky. Rád by si vraj vyskúšal aj prácu s keramikou.

Obrázkami aj plastikami unáša diváka do sveta nespútanej fantázie a tajomných záhad. Stačí popustiť uzdu predstavivosti a vnoriť sa do maľovaných či „vytesaných“ príbehov. Rád ich korení vtipmi, ktoré však nie sú prvoplánové. Divákovi ponúka hru na objavovanie, na konci ktorej je úsmev či úprimný smiech. Nemaľuje morality, len nastavuje krivé zrkadlo, v ktorom vidno všetky ľudské nešváry. Vyžaruje z nich dobrá nálada, pozitívna energia a svietiaca červená farba.

„Obrazy a objekty, ktoré prezentujem, vznikali v čase môjho pokoja, pohody, stresu a povinností. Ťažko to rozpoznať. Príbehy sú vymyslené, niektoré na vlastnej koži zažité. Účelom výstavy je vyvetrať ateliér a návštevníkov obdariť tým, čo bežne zažívam,“ dodal Fero Lipták. Jeho výstava Čudo boské bude v Galérii mesta Levoča do 31. júla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sochy #Fero Lipták