V Taliansku otvorili unikátne Messnerovo múzeum

"Tradičné horolezectvo tu opäť povstalo. Je to unikát vďaka kombinácii miesta, výhľadu a architektúry," uviedol na adresu múzea Reinhold Messner.

31.07.2015 12:00
MESSNER MUSEUM Foto:
Za architektonickou podobou Messnerovho múzea stojí Zaha Hadidová.
debata

Silný príbeh legendárneho horolezca Reinholda Messnera, ktorý ako prvý zdolal všetkých 14 osemtisícoviek, úplne sám vystúpil na jednu z najkrutejších hôr Nanga Parbat, kde zahynul jeho brat Günther, a spolu s Petrom Habelerom v roku 1978 ako prví vystúpili na vrchol Mount Everestu bez použitia kyslíkových prístrojov, má teraz nové útočisko.

V talianskom lyžiarskom stredisku Kronplatz v nadmorskej výške 2 275 m postavili Messnerovo múzeum, ktoré je vsadené priamo do hory a púta pozornosť modernou architektúrou. „Tradičné horolezectvo tu opäť povstalo. Je to unikát vďaka kombinácii miesta, výhľadu a architektúry,“ uviedol na adresu múzea Reinhold Messner.

Vonkajší pohľad na Messnerovo múzeum. Foto: Messner Museum
Messnerovo múzeum, Messner museum Vonkajší pohľad na Messnerovo múzeum.

Messnerovo múzeum v Kronplatzi otvorili len minulý týždeň, pričom ide už o šieste múzeum venované slávnemu horolezcovi . Okázalú budovu v objatí hôr navrhla uznávaná britská architektka irackého pôvodu Zaha Hadidová. Múzeum má niekoľko úrovní, kvôli čomu museli z kopca odstrániť 4000 m3 zeminy. Na hornom poschodí sa nachádza vstupná hala s obchodom a so suvenírmi. Potom vedie schodisko do ďalších troch úrovní až do spodnej výstavnej časti, kde sa nachádza hlavná expozícia.

Samotný Reinhold Messner je vášnivým zberateľom artefaktov súvisiacich s horami. V múzeu majú návštevníci možnosť vidieť skoby a cepíny, ktoré používali známi horolezci, ale výstava tiež zaznamenáva vývoj horolezeckej výstroje v priebehu 150 rokov.

„Ako rozprávačovi o tradičnom horolezectve nie je mojím zámerom súdiť alebo dramatizovať, ale jednoducho priniesť ľudskú skúsenosť svetu, ktorý je mojím svetom – súťaž stará 250 rokov medzi človekom a horou. Nezameriavame sa na šport a rekordy, ale na ľudí, kľúčových tvorcov horolezectva, vrátane filozofov a priekopníkov, ktorí museli nabrať odvahu, aby urobili ,zlatý krok' z myšlienky k činom, bez ohľadu na otázku prečo,“ uviedol Messner.

Jeho múzeum bude fungovať celoročne a malo by tak prilákať turistov nielen v zime, ale aj počas letnej sezóny. „Tento projekt, ktorý sme uskutočnili spolu so Zahou Hadidovou, nás posúva do vyššej ligy. Je to ukážka toho, že vízie nie sú len o tom, že ich napíšeme na papier, ale treba ich realizovať,“ uviedol prezident lyžiarskeho strediska Matthias Prugger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Reinhold Messner #Messnerovo múzeum