Župník chytá lomy slnečného svetla

Fotografovanie je hra, tvrdí Peter Župník. Najpoetickejší autor novej slovenskej vlny fotografie, ktorý dokáže aj banálne veci premeniť na krehké metafory a básne. Pohráva sa aj so svetlom. Výber z najnovšieho cyklu Cesty svetla predstavuje verejnosti vôbec po prvý raz v Galérii mesta Levoča.

07.08.2015 09:00
Peter Župník: Via lucis PETER ŽUPNÍK Foto:
Peter Župník: Via lucis
debata

„Stále vymýšľam a hľadám. Keď som kedysi robil cyklus Malé veľké veci, snažil som sa čo najviac priblížiť k detailom. Raz sa mi dostal do záberu záblesk svetla, cvakol som, a tak sa začala niekoľkoročná práca na tomto projekte,“ povedal Peter Župník.

Pustil sa do fotografovania lomov svetla, ktoré voľným okom vidieť nemožno. V jednej ruke drží fotoaparát, v druhej tesne pred objektívom kus skla, pohár či iný predmet. „Mierim na zdroj svetla, ktorým je väčšinou slnko. Hýbem sa a práve vtedy dochádza k nejakému fyzikálnemu javu, pri ktorom sa láme svetlo a ja ho chytám na matnicu zrkadlovky. Je to v podstate hra,“ vysvetlil v Paríži žijúci slovenský fotograf.

Netají, že musí veľakrát „cvaknúť“, aby na fotografii „niečo vyšlo“ a dalo sa použiť. Hoci je známy tým, že do svojich fotografií často zasahuje rôznymi domaľbami, v prípade cyklu Cesty svetla to nerobí. „Zaujíma ma proces zachytávania čistého svetla. Hľadám kompozície. Vôbec nechápem, ako vznikajú, ale to je mi jedno. Fantázia stále pracuje, takže takto vznikli až snové krajiny alebo galaxie,“ pokračoval Peter Župník.

Aj preto sa rozhodol spojiť výber z doteraz neznámeho cyklu s fotografiami z ďalšej série Cesty. Zachytáva na nich fragmenty krajiny, cesty, po ktorých sa pohybuje medzi Parížom, Prahou, rodným Spišom a európskymi mestami, v ktorých vystavuje. Ponúka vlastný, skôr abstraktnejší pohľad na často dôverne známu krajinu. Objavuje stopy, ktoré v nej zanechávajú ľudia presúvajúci sa hore-dole.

„Dostávam sa do polohy užasnutého diváka, ktorý objavuje niečo, čo už existuje. A máličko tomu pomôžem tým, že nájdem správny pohľad, ako sa na vec pozrieť. Je to rituál, ktorý vychádza z pocitu. Možno mám dar, že vidím zaujímavé až neskutočné veci,“ zdôraznil fotograf.

Z levočskej vernisáže uháňal v utorok ráno zasa za hranice. Vybrali ho totiž ako jedného zo siedmich účastníkov mesačného Art Symposia Mikulov. „Je to neuveriteľne fotogenické mesto. Prvých desať dní som behal s fotoaparátom a fotografoval. Z troch tisícok záberov, ktoré som urobil, som musel dve tretiny vyhodiť. Cítil som totiž, že fotografujem ako turista, lebo sa mi všetko páčilo. Teším sa, že sa mi podarilo z nafoteného materiálu vytvoriť dvojice fotografií, ktoré vedú dialóg, tak ako som to robil v osemdesiatych rokoch,“ povedal Peter Župník. Výsledky sympoziálnej tvorby predstaví spolu s ostatnými účastníkmi výstavou na Mikulovskom zámku, ktorú otvoria v sobotu 8. augusta.

„Hľadám dobrú fotografiu. Do obrazu chcem dostať výpoveď, ktorá by človeka neodpudzovala, naopak, pôsobila by naňho dobre. Aby mohla žiť samostatným životom,“ zavŕšil svojím krédom rozprávanie autor, v ktorom dokončená fotografia vyvoláva stav blaženosti.

Výstava fotografií Petra Župníka Cesty svetla bude v Galérii mesta Levoča do 30. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Peter Župník #Galéria mesta Levoča #Cesty svetla