Titanic pozýva na palubu

Trištvrte roka príprav a tri týždne stavby. Exponáty, z ktorých niektoré prežili potopenie najslávnejšieho parníka, priviezlo do Bratislavy 30 kamiónov a na realizácii pracovalo viac ako sto ľudí. Putovná výstava Titanic je na Slovensku a od stredy 12. augusta si ju môžu pozrieť návštevníci v priestoroch Incheba Expo Arény v Bratislave.

13.08.2015 07:10
vystava Titanic Foto: ,
Výstava Titanic v Bratislave.
debata

Identita z Titanicu

„Nedokázal by som si predstaviť žiadnu katastrofu, ktorá by sa mohla tejto lodi stať,“ boli pamätné slová kapitána Edwarda J. Smitha pred vyplávaním Titanicu na more. Bol presvedčený o nezdolateľnej sile lode, čo sa stalo pre 1¤523 pasažierov osudným.

Výstava je chronologickou rekonštrukciou udalostí okolo Titanicu. Na začiatku prehliadky dostanú návštevníci palubný lístok a stávajú sa z nich pasažieri s konkrétnou identitou osoby, ktorá sa v roku 1912 na legendárnej lodi plavila. Je to aj prvá možnosť na sklamanie, keď zistíte, že nie ste ani Rose DeWitt Bukater, ani Jack Dowson.

Každý pasažier dostane mobilného hlasového sprievodcu, pričom čas trvania prehliadky sa pohybuje okolo hodiny. Závisí to však aj od chuti účastníkov ponoriť sa do množstva informácií, ktoré výstava ponúka. Z nich je veľká časť v písomnej podobe na informačných tabuliach.

Viac zistiť, ako zažiť

Priestormi znie hudba zo začiatku 20. storočia. Návštevník sa ocitá na chodbe legendárneho Titanicu medzi kajutami – to je moment, keď sa na chvíľu naozaj môže cítiť ako v oscarovom filme Jamesa Camerona z roku 1997. Prechádza popri replike kajuty prvej triedy, ktorá bola symbolom luxusu, zastaví sa v kaviarni a od kajút druhej a tretej triedy putuje až do strojovne, kde môže obdivovať bezpečnostné dvere, ktoré mali v osudnú noc zabrániť vode, aby prenikala do celej lode. Človek má celkom nepríjemný pocit. Zvuky strojovne či samotnej lode po zrážke s ľadovcom pôsobia ako atmosférotvorný jemný „podmaz“, viac hlasitosti by však mohlo sprostredkovať uveriteľnejší zážitok.

Výstava Titanic

Výstava Titanic v Bratslave

Fotogaléria
Výstava Titanic v Bratislave.
Výstava Titanic v Bratislave.
+9Výstava Titanic v Bratislave.

V prípade takejto výstavy by sa určite hodila väčšia interaktivita pre návštevníka. Ten totiž zostáva stále len divákom a príbeh neprežíva, len ho spoznáva z iného uhla. Čas na akúsi interaktivitu prichádza až v závere, keď hľadá na nástenke zomretých a preživších meno zo svojho palubného lístka, aby zistil, aký osud postihol jeho pasažiera. Potom sa ešte môže odfotiť na cípe lode, kde vznikla aj legendárna filmová póza Kate Winslet a Leonarda DiCapria s ružovkastou oblohou v pozadí, a je koniec.

Aby si návštevník vychutnal vzdelávaciu výstavu Titanic, je dôležité vyhradiť si dostatok času, v ideálnom prípade celú hodinu, a je potrebné pripraviť sa na množstvo textov, ktoré vťahujú do príbehu. Výstava potrvá v Bratislave až do 6.¤decembra, pričom cena vstupenky pre dospelého je cez týždeň 14 a cez víkend 16 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Incheba Expo Aréna #výstava Titanic