Španielsko získalo späť Picassa zadržaného na Korzike

Španielsko v utorok získalo späť cenný obraz Pabla Picassa, ktorý francúzska polícia zachytila na Korzike pri pokuse prepašovať ho do Švajčiarska. Obraz prevzal španielsky policajný tím, ktorý si poň prišiel.

13.08.2015 09:00
Pablo Picasso: Hlava mladej ženy Foto:
Pablo Picasso: Hlava mladej ženy
debata

Ide o dielo Hlava mladej ženy oceňované na 27,4 miliónov dolárov (asi 24,6 milióna eur). Je súčasťou zbierky španielskeho bankára Jaimeho Botina, ktorý sa od roku 2012 márne snažil získať povolenie na vývoz. Španielsky súd v máji potvrdil rozhodnutie ministerstva kultúry, podľa ktorého je toto dielo súčasťou španielskeho dedičstva a nesmie krajinu opustiť.

Obraz bude umiestnený v madridskom Múzeu kráľovnej Sofie, ktoré má zbierku súčasného umenia. „Obraz zostane v depozitári do tej doby, než sa dozvieme viac o jeho osude,“ povedal hovorca múzea. Polícia teraz vyšetruje, ako sa obraz zo Španielska dostal. Francúzski colníci ho zadržali 31. júla na Korzike, keď bola vo Francúzsku podaná žiadosť o povolenie na vývoz do Švajčiarska. Botinovi advokáti tvrdia, že dielo bolo odjakživa v cudzine, takže sa naň nemôže vzťahovať španielsky zákon.

Hlava mladej ženy je jediné dielo z daného obdobia Picassovho života a žiadne jemu podobné v Španielsku nie je. Ide o obraz z roku 1906, keď sa Picasso zdržiaval v severošpanielskom Gósole a namaľoval portréty tamojších ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Pablo Picasso #Hlava mladej ženy #zadržaný obraz #pokus o pašovanie #Korzika