Prísľub umeleckého zážitku na Spiši

V Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi otvorili výstavu Nové mená – nové mýty (2in1). Názov sľubuje niečo neobyčajné a zdá sa, že obaja vystavujúci umelci projektu "dvaja v jednom" sa o to naozaj v maľbe snažia: Martin Imrich predstavuje kolekciu FÍ / Φ (kurátorka Lucia Benická) a Slavomír Durkaj Tiene v raji (kurátor Jozef Ridilla).

17.08.2015 07:00
Mucenicky  Martin Imrich Foto:
Martin Imrich:Mučeníčky, 2012
debata

Výstava potrvá až do 4.¤októbra a výrazne napĺňa jeden z cieľov galérie – predstavovať nové mená na slovenskej výtvarnej scéne, ktoré ešte nie sú všeobecne známe, ale majú výsledky. Taký je aj maliar Martin Imrich, ktorý sa narodil v roku 1986 v tatranskej obci Šuňava na severe Spiša.

Na výstave má diela z obdobia po roku 2010, keď odišiel z banskobystrickej Akadémie výtvarných umení na štúdiá do Varšavy a stal sa doktorandom na Akademii Sztuk Pieknych. Kurátorka Lucia Benická uvádza, že jeho osobitá vízia súčasného realizmu nadväzuje na akademickú tradíciu a formu zlatého rezu (názov FÍ / Φ je aj symbol zlatého rezu v umení).

Martin Imrich: Babylonská veža, 2010 Foto: Galéria umelcov Spiša
Babylonska veza Martin Imrich Martin Imrich: Babylonská veža, 2010

„Veľkoformátová moderná figurálna maľba je na Slovensku ojedinelým javom,“ hovorí kurátorka. "Obzvlášť, ak je technicky realizovaná klasickým spôsobom, priamou maľbou štetcom na plátno. V Imrichovej tvorbe je človek hlavnou inšpiráciou a prostredníkom pri hľadaní základných otázok o vzťahu k svetu a k sebe. Autor maľuje ľudí, pretože verí v človeka. Zásadne pracuje s modelom v ateliéri – všetkým obrazom dominuje figúra v kontexte každodenných situácií v unikátnych kompozíciách.“

Slavomír Durkaj: Tunel, 2013 Foto: Galéria umelcov Spiša
Slavomír Durkaj: Tunel, 2013 Slavomír Durkaj: Tunel, 2013

Názov výstavy Slavomíra Durkaja zasa odkazuje na Remarquov román Tiene v raji. Durkajove obrazy rozprávajú podobný príbeh ako Remarquovi vydedenci, ktorí sa ocitli sa uprostred krásneho sveta predchnutého neidentifikova­teľnou hrozbou. To sú ozaj aktuálne pocity. Kurátor výstavy Jozef Ridilla zo Šarišskej galérie charakterizuje autorovu tvorbu ešte presnejšie: "Zemplínsky maliar Slavomír Durkaj je absolventom Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach. Dlhodobo sa venuje pozorovaniu a kritike globálnej,  spoločenskej, kultúrnej, a najmä ekologickej situácie.

V centre záujmu jeho umeleckej výpovede stojí konflikt prírody s modernou civilizáciou. V Durkajovom prípade nejde o prázdne frázy, lebo vychádza z reálnej existencie chemického ,trojuholníka smrti‘ na východnom Slovensku (dôsledky činnosti Chemka Strážske), kde sa ľudský zásah vymkol kontrole a zanechal ťažkú stopu aj na človeku samotnom. Durkajovo dielo je teda kritikou bezohľadného civilizačného napredovania ,za každú cenu‘. Reflexia sa však u Durkaja posunula ďalej, autor prestáva byť priamo adresný a skúma pôsobenie ľudského počínania ako také a nachádza v ňom tienisté a sporné stránky.“

Slavomír Durkaj: Oplodnenie, 2013 Foto: Galéria umelcov Spiša
Slavomír Durkaj: Oplodnenie, 2013 Slavomír Durkaj: Oplodnenie, 2013

Slavomír Durkaj sa narodil v roku 1976 vo Vranove nad Topľou. V rokoch 2006 – 2012 študoval maľbu na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach v Ateliéri súčasného obrazu u doc. akad. mal. Adama Szentpéteryho. Samostatne vystavoval v Michalovciach, Hanušovciach nad Topľou, Trebišove a Rimavskej Sobote. Jeho diela sa nachádzajú zbierkach Artbanky Praha, v Šarišskej galérii v Prešove a v súkromných zbierkach na Slovensku, v Čechách, vo Veľkej Británii a v USA. Zdá sa, že na výstavu sa naozaj oplatí ísť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Spišská Nová Ves #Galéria umelcov Spiša #Martin Imrich #Slavomír Durkaj #Fí #Tiene v raji