Warholove obrazy sa vrátia, prípad vyšetruje polícia

Poslanci Prešovského samosprávneho kraja odvolali na svojom utorkovom zasadnutí z funkcie riaditeľku Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach Valiku Maďarovú.

25.08.2015 16:42
debata

Reagovali tak na situáciu, keď múzeum za čudných okolností zapožičalo dve Warholove diela, ktoré sa mu do určeného termínu nevrátili a múzeum nevedelo, kde sa nachádzajú. Dobrou správou je, že podľa slov predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka sú už dva „stratené“ obrazy v rukách polície a mali by sa vrátiť do múzea.

Vyšetrujú podvod

Obrazy sa v pondelok ocitli na Okresnom riaditeľstve Policajného zboru Bratislava I. „Vo vami uvedenom prípade sme v priebehu mesiaca jún 2015 prijali na Odbore kriminálnej polície KR PZ v Bratislave trestné oznámenie vo veci podozrenia z trestného činu sprenevery a trestného činu podvodu,“ odpovedal na otázky Pravdy hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff, podľa ktorého bolo trestné oznámenie vo veci spáchania trestného činu podvodu 13. augusta odmietnuté. „V časti podozrenia zo spáchania trestného činu sprenevery bolo postúpené na Okresné riaditeľstvo PZ v Bratislave I, kde vyšetrovanie pokračuje. Predmetné obrazy boli zo strany Policajného zboru zaistené, obvinenie voči konkrétnej osobe doposiaľ vznesené nebolo,“ uvádza sa v stanovisku polície.

Predmetom výpožičky bol originál diela z druhej série obrazov Campbellových polievok a portrét herečky Marilyn Monroe, ktorý bol oficiálnou kópiou vytvorenou so súhlasom dedičov autorských práv Andyho Warhola. Podľa odbornej revízie z minulého roka má obraz Marilyn Monroe hodnotu 275 eur a dielo Campbell's Soup, Hot Dog Bean ocenili na 4 705 eur, hoci na trhu by sa podľa niektorých odborníkov mohla jeho cena vyšplhať aj na niekoľkonásobne vyššiu cifru. Nadobúdacia hodnota obrazu bola 2 800 amerických dolárov ( podľa dnešného kurzu asi 2 500 eur).

Série obrazov Campbellových polievok patria k... Foto: SITA/AP/The Andy Warhol Museum
Warhol Exhibition Série obrazov Campbellových polievok patria k najznámejším z tvorby Andyho Warhola.

Obe diela, ktoré má v rukách polícia, by sa mali v najbližších dňoch vrátiť do Medzilaboriec, kde sa bude následne skúmať, či sa múzeu vrátili tie isté obrazy, ktoré zapožičalo. Múzeum obrazy požičalo podnikateľovi, s ktorým vraj dlhodobo spolupracovalo a v minulosti s ním neboli problémy. Pôvodne mali byť požičané iba od 31. marca do 8. apríla, neskôr sa lehota predlžovala.

Riaditeľka končí po 16 rokoch

V súvislosti s kauzou kraj ako zriaďovateľ múzea pozastavil činnosť riaditeľky Maďarovej od 1. do 25. augusta, k 26. augustu ju z funkcie odvolal. Za hlasovalo 43 z prítomných 54 poslancov, proti nebol nikto, hlasovania sa zdržalo 11 poslancov. Podľa dôvodovej správy k odvolaniu riaditeľky Maďarová pri zapožičaní diel nepostupovala v súlade so zásadami hospodárenia a nakladania s majetkom kraja.

Maďarovú, ktorá múzeum viedla od roku 1999, vo funkcii dočasne nahradil riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej. Podľa Chudíka sa tak stalo preto, aby inštitúciu riadil niekto mimo prostredia múzea, kto nie je s prípadom čudnej výpožičky obrazov spojený. Kudzej by mal Warholovo múzeum viesť až do skončenia výberového konania na nového šéfa medzilaborecké­ho múzea.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola vzniklo v Medzilaborciach v roku 1991 na základe iniciatívy Warholovho staršieho brata Johna Warhola, Michala Bycka a Michala Cihlářa. Warholovi rodičia emigrovali do Ameriky z Mikovej – dedinky neďaleko Medzilaboriec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #obrazy #riaditeľka #Múzeum moderného umenia Andyho Warhola