Remeslá a folklór obsadia ulice Bratislavy

Tradičné remeslá ako rezbárstvo, tkáčstvo, tokárstvo či kováčstvo prinesie cez víkend na bratislavské Hlavné námestie a Hviezdoslavovo námestie 25. ročník festivalu Dni majstrov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV).

04.09.2015 08:53
BRATISLAVA: Dni majstrov Foto: ,
Ukážku tkáčskej techniky si budú môcť pozrieť návštevníci festivalu Dni majstrov ÚĽUV už tento víkend. Snímka je z minulého roka.
debata

Predstaví sa viac ako 100 remeselníkov a návštevníci sa môžu tešiť na dobovú atmosféru, ktorú priblížia aj vystúpenia folklórnych súborov ako SĽUK či Železiar, a tiež výnimočnú prehliadku svadobných šiat.

Stať sa remeselníkom či nevestou

Či má skutočne remeslo zlaté dno, koľko námahy stojí kováča ukuť podkovu či remeselníka výroba tradičného hudobného nástroja, ako je drumbľa, môžu zistiť návštevníci počas Dní majstrov ÚĽUV. V sobotu otvorí festival o 10.¤h na Hlavnom námestí vystúpenie fujaristov Bačovské trio a predstavia sa tiež detský folklórny súbor Magdalénka z Modry, Váh z Liptova či Vrbovskí víťazi. SĽUK predvedie detské interaktívne predstavenie Zvuky nie sú muky, ktoré má v malých divákoch vyvolať záujem o hudobné nástroje. „To najlepšie z folklórneho festivalu Detva prinesie rovnomenný folklórny súbor. Budú sa snažiť naučiť nás ich tance a potom predvedú program Otázky spod Poľany,“ hovorí Pavol Pitoňák, dramaturg festivalu.

Výnimočný zážitok sľubujú organizátori v prípade módnej prehliadky s názvom Vydáva sa ďiovča. „Je to hudobno-tanečné vystúpenie a módna prehliadka netradičných svadobných šiat. Folklórne súbory sa predstavia so svojimi najstaršími kusmi svadobných krojov. Ide o originálny, jedinečný program, ktorý už nebude mať šancu sa opakovať,“ rozpráva Pitoňák. Čipkárky z celého Slovenska budú prezentovať ich kumšt na Primaciálnom námestí a svoje zručnosti otestujú aj samotní návštevníci v škole remesiel v Primaciálnom paláci a na Nádvorí sv.Juraja.

V druhý festivalový deň, v nedeľu, sa predstavia detské folklórne súbory Kobylka a Prvosienka, folklórny súbor Železiar s programom Vychodňarom na dzeku a druhým pre potechu a detských návštevníkov poteší bábkové predstavenie Herkules.

Oslavy v duchu tradícií

Šúpoľové bábiky aj vzor tanečníc na pozdišovskej keramike sú výsledkom práce dizajnérov Ústredia ľudovej umeleckej výroby a šikovných rúk remeselníkov. „Poslanie ÚĽUV-u spočíva v zachovávaní, ochrane, podpore a v rozvoji tradičných remesiel a ľudových umeleckých výrob. Aj napriek tomu, že aktivity a ciele sa menia v priebehu desaťročí, tak toto poslanie zostáva nezmenené,“ vraví generálna riaditeľka organizácie ÚĽUV Dana Kľučárová.

Organizácia ÚĽUV vznikla dekrétom Edvarda Beneša v roku 1945 a tento rok oslavuje významné výročie svojho fungovania, čomu organizátori venujú program Pocta majstrom remesla. „V dvojhodinovej skratke ukážeme tvár ÚĽUV-u a jeho 70 rokov existencie,“ hovorí dramaturg. Základom programu je tanečné predstavenie SĽUK-u Vianoce. „Prvá polovica predstavenia znázorňuje stvorenie sveta. Vzniká svet a aj človek a Boh dáva človeku um. Na základe príbehu, ktorý prerozpráva František Kovár, opíšeme, ako vznikalo hrnčiarstvo či paličkovaná čipka,“ rozpráva Pitoňák. Pocta majstrom remesla sa bude konať najskôr v Mestskom divadle P.¤O.¤Hviezdoslava v sobotu, kde je vstup len pre pozvaných hostí. Verejnosť si bude môcť program pozrieť v nedeľu na Hlavnom námestí o 16.30.

Počas programu predstavia siedmich laureátov ocenenia Majster ľudovej umeleckej výroby, ktoré sa udeľuje od roku 1955. „Ocenenie Majster ľudovej umeleckej výroby je morálnym ocenením výrobcu za jeho prácu a dosiahnuté majstrovstvo – technologickú vyspelosť, umelecký vkus,“ objasňuje Kľučárová, ktorá vraví, že záujem o tradičnú výrobu pretrváva dodnes, hoci už nie je zdrojom obživy, ale stáva sa pre ľudí arteterapiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚLUV #Dni majstrov