Plagát nie je dinosaurus, nevymrel

Grand Prix medzinárodnej súťaže Trienále plagátu Trnava získal Alain Le Quernec. Zaznelo vo štvrtok podvečer v trnavskom Divadle Jána Palárika, v ktorom sa odohralo slávnostné odovzdávanie cien 9. ročníka prestížnej prehliadky plagátovej tvorby.

04.09.2015 12:00
debata

„Ak si dobre pamätám, prvý plagát som urobil, keď som mal štyri roky. V skutočnosti to nebol plagát, pomaľoval som stenu domu,“ zavtipkoval laureát najvyššieho ocenenia v jednom z rozhovorov. V súčasnosti patrí k najlepším francúzskym grafickým dizajnérom. Druhú cenu v súťaži profesionálnych tvorcov získal kórejský autor Byuong-Rok Chae, tretiu Erich Brechbühl zo Švajčiarska.

Byung-Rok Chae je držiteľom druhej ceny v... Foto: FOTO: TPT
Byung-Rok Chae Byung-Rok Chae je držiteľom druhej ceny v kategórii profesionálov.

Do medzinárodnej súťaže prihlásili autori 3 564 plagátov. Do finálových „bojov“ postúpilo 369 prác od 175 grafických dizajnérov z 37 krajín sveta. „Úroveň je tento rok skvelá. Redukovali sme totiž súťažné práce na jednu desatinu, takže do finále sa neprešmykli slabé plagáty. Dostali sa tam nové tváre aj známi grafickí dizajnéri. Keďže som medzinárodnej porote sťažil trošku možnosť odhaliť, kto je kto, išli jej členovia len po vizuálnej stránke,“ povedal pre Pravdu kurátor a koordinátor projektu Robert Paršo.

Novinkou 9. ročníka Trienále plagátu Trnava bola kategória reklamný plagát. „Chceli sme prilákať mnohých dizajnérov, ktorí sú frustrovaní z toho, že pracujú pre reklamné agentúry. A sami seba nepovažujú za umelcov. Ale aj v tejto kategórii vznikajú dobré plagáty. Neboli medzi nimi žiadne, ktoré by vizuálne zneužívali polonahé ženy,“ pokračoval kurátor. Išlo podľa neho o správne rozhodnutie, plagát totiž nie je určený výlučne pre umenie, ale propagáciu.

V samostatných kategóriách súťažili kultúrno-spoločenské plagáty a voľná tvorba. Tá je vlastne experimentom – s papierom, farbou, výrazom, nápismi. „Je to akési pieskovisko, kde si môžu autori overovať svoje nápady. A objavujú veci, ktoré sa v praxi robiť nedajú, lebo klient nemá peniaze alebo sa bojí s odvážnou vecou ísť von,“ spomenul Robert Paršo. Keďže o subjektívnu voľnú tvorbu, ktorej hranice neurčuje nikto a nič, nie je záujem, autori najčastejšie tvoria do „šuplíka“. Radi by však ukázali svetu, čo vymysleli. A trnavské trienále je na to skvelou príležitosťou.

„Aj pri tvorbe kultúrno-spoločenských plagátov autori experimentujú, lebo majú relatívne voľné ruky. Až taký rozdiel medzi týmito dvoma kategóriami teda nie je. V reklamnom plagáte sa už presadzujú iné potreby. Často ide o tvrdý marketing, všetko musí byť vykalkulované. Dôležitá je v tomto prípade najmä efektivita,“ vysvetlil kurátor a koordinátor projektu Trienále plagátu Trnava.

Alain Le Quernec získal Grand Prix TPT. Foto: FOTO: TPT
tumblr nmh92ysh5U1s6gnx2o1 1280 Alain Le Quernec získal Grand Prix TPT.

V rovnakých troch kategóriách súťažili aj študenti. Prvú cenu – Cenu rektora Vysokej školy výtvarných umení – získal David Babka z Česka. Druhá a tretia poputovali do Nemecka zásluhou Hansa-Joerga Seidlera a Timma Hengera. Mladí grafickí dizajnéri nezaostávali za svojimi skúsenejšími kolegami – profesionálnymi grafickými dizajnérmi. Medzinárodná porota v zložení Kari Piippo, Fons M. Hickmann, Karel Míšek, Julo Nagy, Ivan Babaja totiž neľútostne vyradila všetky slabšie práce. Tie, čo sa dostali do finále, ukázali, že mladí autori už majú vďaka vzdelaniu, technológiám a dostupnosti vzorov kvality, znižujúce priepastný rozdiel medzi profesionálmi a študentmi.

Už tri desaťročia sa hovorí, že plagát umiera. V storočí moderných technológií vraj pripomína dinosaura. Trienále plagátu Trnava však naznačuje niečo iné. „O plagát je vo svete stále záujem. A moderné technológie umožňujú komukoľvek vo svete vyrobiť si plagáty aj v malých nákladoch, a teda možno vystavovať aj autorské plagáty, ktoré reagujú na sociálne a svetové globálne problémy,“ dodal Robert Paršo.

O plagáte sa hovorí, že je to majstrovská disciplína grafického dizajnu. Presvedčiť sa o pravdivosti týchto slov možno na výstave, predstavujúcej to najlepšie z 9. ročníka Trienále plagátu Trnava. V Galérii Jána Koniarka bude do 29. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Grand Prix #Trienále