Súťaž Foto roka vyhral Michal Burza

V súťaži Foto roka zvíťazil Michal Burza s fotografiou Rodina zo série Ľudia na okraji. K minuloročnej Grand Prix Slovak Press Photo tak pribudlo v zbierke mladého fotografia ďalšie ocenenie, doplnené finančnou odmenou 5-tisíc eur.

11.09.2015 16:00
foto roka Michal Burza 1. miesto Foto:
Michal Burza: Rodina zo série Ľudia na okraji
debata (1)

„Víťazná fotografia dokumentuje dramatickú situáciu na Ukrajine, hodnota portrétu však presahuje hranice jednej krajiny. Prihovára sa cez výraz matky, ktorej pohľad je odvrátený, a tiež cez výraz detí – ich odvahu, nevinnosť a silu. Hovorí o ťažkej situácii a vzdore, o rodinách a konflikte – to všetko nás nabáda dozvedieť sa ešte viac o príbehu, ktorý fotografia zachytáva,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie medzinárodná porota. Výsledky 8. ročníka súťaže vyhlásili vo štvrtok podvečer.

Druhé miesto so šekom na 3 500 eur získala Andrea Kalinová za fotografiu z cyklu Po sezóne. „Je zhodnotená v modernom štýle, na prvý pohľad trochu chladnom a vzdialenom. Snímka zobrazujúca interiér typických slovenských kúpeľov takmer zázračne ožíva, keď pri bližšom pohľade zbadáme detaily, nad ktorými sa pousmejeme a zároveň sa zamyslíme nad minulosťou, ktorá nás obklopuje,“ skonštatovala porota. Predsedala jej talianska kurátorka Arianna Rinaldo, jej členmi boli historička umenia Magdaléna Juříková z Galérie hlavného mesta Prahy a poprední slovenskí fotografi Peter Župník a Alan Hyža.

Andrea Kalinová: Po sezóne 4 z cyklu Po sezóne Foto: ANDREA KALINOVÁ
foto roka Andrea Kalinova 2.miesto Andrea Kalinová: Po sezóne 4 z cyklu Po sezóne

Tretie miesto, ocenené aj sumou 1 500 eur, prisúdili Jakubovi Michelovi za fotografiu V noci nemôžem spávať z cyklu Bez rovnej plochy. Ocenili jeho príklon k tradíciám humanistickej fotografie a intenzitou scény, ktorou dokumentuje s empatiou a rešpektom tragédiu a beznádej ľudskej bytosti. Čestným uznaním „ovenčili“ Jakuba Janča, ktorý v sérii Úvod do problematiky života zachytáva rozdrobený svet, v ktorom žijeme.

Fotografia Jakuba Michela V noci nemôžem spávať... Foto: JAKUB MICHEL
43 foto Jakub Michel 3.miesto Fotografia Jakuba Michela V noci nemôžem spávať z cyklu Bez rovnej plochy.

Do 8. ročníka súťaže Foto roka, ktorej cieľom je podporovať tvorbu mladých fotografov do 35 rokov, prihlásilo 273 autorov 1¤200 fotografií. „Rôznorodosť štýlov a tém vystihuje stav súčasnej fotografie. Tradičné techniky súťažia s novými médiami a nové formy a jazyk vyjadrovania reflektujú dynamický rozvoj tohto média,“ zhodnotila tohtoročnú súťažnú „úrodu“ Arianna Rinaldo. Víťazné fotografie so snímkami ďalších dvanástich finalistov sú vystavené do 11. októbra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Foto roka #Michal Burza #Ľudia na okraji