V ateliéri zasa zavoňalo železo

V dome sochárky Erny Masarovičovej, v autentickom prostredí jej ateliéru a v priľahlej záhrade, býva každoročne sympózium, ktoré organizuje jej dcéra, výtvarníčka Kata Kissoczy.

18.09.2015 16:00
debata

Tohtoročné podujatie zasvätené Masarovičovej sa odohráva práve v týchto dňoch a skončí sa jednodňovou výstavou 19. septembra. Sochy v záhrade však zostanú a potešia oko okoloidúcich. Dom je na Gorazdovej ulici.

Socha Daniela Brunovského. Foto: Kamil Varga a Miro Švolík
Daniel Brunovsky Socha Daniela Brunovského.

Opýtali sme sa Katy Kissoczy, ako vznikol tento projekt: "Nápad organizovať sympózium sa zrodil v roku 2008, keď som pripravovala monografiu o tvorbe mojej matky sochárky Erny Masarovičovej. V tom čase som cítila záväzok pomôcť zrealizovať mamine neuskutočnené očakávania – chcela mať zmapované svoje dielo. Pre mňa to bolo aj mapovanie môjho (umeleckého) dedičstva. Domnievam sa, že vtedy som suplovala úlohu kultúrnych inštitúcií, ale – podarilo sa: Monografia Erna Masarovičová (text Ľuba Belohradská, Agnes Schramm, grafická spolupráca Zuzana Chmelová, editor Kata Kissoczy) sa stala najkrajšou knihou Slovenska v roku 2012! K organizovaniu sympózia ma podnietilo aj to, že som chcela zase počuť v ateliéri dávne zvuky práce s kovom, cítiť vôňu železa a oživiť dom. Myslím, že pre zachovanie našej kultúrnej pamäti je dôležitá aj stopa umeleckej tvorby sochárky Erny Masarovičovej. Nejde mi len o mapovanie jej tvorby, ale aj o priblíženie životnej filozofie mojich rodičov. Vypovedá o nej celý dom a ateliér, ktorý bol postavený v štýle bauhausu (hand-made). Zanedlho oslávi polstoročie, ale je stále súčasný!

Sympózium SEM (Sympózium Erny Masarovičovej) sa koná od roku 2009 a doteraz – už je siedmy ročník – sa na ňom zúčastnilo vyše sto umeleckých osobností zo Slovenska, z Česka, Fínska, Nemecka, Holandska, Belgicka, Estónska, Maďarska, Nórska, Poľska, Rakúska atď. Sympózium je orientované na sochársku tvorbu, komornú plastiku a šperk s presahom do iných médií. Okrem sympózií robíme aj dni otvoreného ateliéru, rôzne výstavy priamo na Gorazdovej ulici. V open air galérii Záhrada je permanentná výstava sôch zo sympózia a diel z mojej sochárskej tvorby,“ hovorí Kissoczy. "Posledné aktivity boli workshopy a komentovaná prehliadka zachovaného ateliéru Erny Masarovičovej organizované Slovenskou národnou galériou v rámci výstavy Sochárky. Súčasné sympózium 7SEM má podtitul CORTEN, pretože hlavným materiálom je ušľachtilé železo. Umelci sa inšpirujú géniom loci v dome na Gorazdovej ulici. Počas desiatich dní tvoria dielo, ktoré bude vystavené na vernisáži 19. septembra o štvrtej popoludní a naďalej zostane v Galérii Záhrada. Galéria je cez víkendy otvorená pre verejnosť, ale sochy sú dobre viditeľne aj z ulice. Výstavou by sme chceli inšpirovať majiteľov záhrad k novému vzťahu k súčasnej soche a jej inštalácii v privátnom priestore. Súčasná socha stratila totiž miesto vo verejnom priestore kvôli záplave bilbordov a reklamy.“

Účastníkmi sympózií v rokoch 2009–2015 boli mnohí známi umelci, napríklad Jozef Jankovič, Petr Císařovský, Andrej Rudavský, Kurt Gebauer, Rasťo Trizma, Kata Kissoczy, Ján Hoffstädter, Daniel Brunovský, Karol Weisslechner, Réka Lorincz, René Hora, Jorge Manilla, Martin Verner, Maya Nepšinská, Eija Mustonen, Lea Fekete, Kristýna Španihelová, Stano Bubán, Miro Švolík, Peter Župník, Richard Krivda, Andrea Ďurianová, Nils Hint, Ivan Herényi, Nina Kaarmano, Anton Sládek, Dušan Králik, Juraj Králik, Roland de Jong, Jana Machatová, Klára Horáčková, Gaba Gašpárová-Illéšová, Soňa Ševčíková, Stefanie Klemp, Daniel Brogyányi, Milota Havránkováa ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erna Masarovičová #Kata Kissoczy