Róbert Tappert získal Grand Prix na Slovak Press Photo

Fotografia #06 Róberta Tapperta získala Grand Prix 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo.

18.09.2015 17:33
debata

„Pracujem v agentúre, ale séria #ID je z mojej voľnej tvorby. O to viac ma ocenenie teší,“ povedal víťaz. Ako agentúrny fotograf strávil niekoľko týždňov na srbsko-maďarských hraniciach, aby dokumentoval exodus migrantov. Kvôli reportážam prešiel denne desiatky kilometrov. Zaznamenával aktuálne dianie, ale začal si všímať aj detaily. Predmety, ktoré po ich odchode zostali na miestach, kde čakali, oddychovali, nocovali…

Róbert Tappert: #06 Foto: Róbert Tappert
slovak press photo 2015 Tappert Róbert Tappert: #06

Možno ich tam nechali schválne, možno ich zabudli a možno ich vzali strážcovia zákona a potom zahodili. Pasy, fotografie, roztrhané dokumenty poznamenané počasím zozbieral a fotografoval. „Séria fotografií nie je len o migrácii, otvára aj otázky identity. Je v nej minulosť aj prítomnosť,“ vysvetlil Róbert Tappert.

„Víťazná fotografia v sebe spája žurnalizmus s výtvarným presahom. Nasvecuje strašnú situáciu, ktorá sa odohráva v tomto regióne. Rozpráva o ľuďoch, ktorí sa snažia zachrániť vlastný život. Určite vyvolá mnoho diskusií, ale práve to je dobré,“ povedal predseda poroty Stanley Green. V New Yorku a Paríži žijúci americký fotograf má na konte päť cien World Press Photo. Zaznamenal pád Berlínskeho múra, najviac ho preslávila séria o vojne v Čečensku, ktorá vyšla aj knižne.

Na víťaznej fotografii sa medzinárodná porota, ktorej členmi boli Alexander Chekmenev, Judita Csáderová, Jindřich Štreit, Jana Hojstričová, Vasily Prudnikov a Roman Vondrouš, zhodla jednomyseľne. „Je to nesmierne silná fotografia, ktorá má v sebe viac vrstiev, a navyše výrazný presah do výtvarna,“ konštatovali unisono porotcovia, ktorí rozhodovali prísne a transparentne.

Do 4. ročníka Slovak Press Photo sa prihlásilo 191 autorov, ktorí do súťaže poslali 1 356 fotografií. Hoci porota už o výsledkoch rozhodla, mená ocenených v každej z deviatich kategórii sa verejnosť dozvie až 21. októbra.

„Niektoré zo súťažných fotografií by pokojne mohli kandidovať na ocenenia vo World Press Photo. Musím však povedať, že ma veľmi sklamala kategória aktuality. Namiesto toho, aby bola reprezentatívnou ,výkladnou skriňou', fotografie často pripomínali amatérske pokusy. Redakcie by mali fotožurnalistov viac motivovať, veď dnes sa toho okolo nás deje nesmierne veľa. Fotografia je varovanie,“ zhrnul svoju „porotcovskú“ skúsenosť Stanley Green.

Novinkou bola medzinárodná súťaž krátkych videí s maximálnou dĺžkou do troch minút. Trojčlenná porota na čele s filmárom a cestovateľov Pavlom Barabášom hodnotila 14 príspevkov od autorov z piatich krajín. Videoaktuality síce nemajú ikonickú silu fotografie, ale ako nosič emócií majú veľký potenciál.

Ocenené práce zo všetkých kategórií Slovak Press Photo predstaví výstava v Múzeu mesta Bratislavy – v Starej radnici aj Justiho sieni Primaciálneho paláca. Otvoria ju 21. októbra a potrvá do 30. novembra . V tom čase rozhodnú návštevníci o víťazovi diváckej súťaže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Press Photo #Grand Prix #Róbert Tappert