Architekt a spevák spolu v jednej galérii v Banskej Bystrici

V Galérii v podkroví na Lazovnej ulici 9 v Banskej Bystrici, otvorili výstavu diel Braňa Jánoša a Pavla Hammela.

21.09.2015 11:56
Galéria v podkroví Foto:
Otvorenie výstavy výtvarných prác Braňa Jánoša a Pavla Hammela s názvom Somsijesmestesú v banskobystrickej Galérii v podkroví.
debata

Zosúladiť týchto dvoch výtvarníkov, lebo aj Pavol Hammel si toto pomenovanie dlhoročnou prácou v oblasti výtvarného umenia nepochybne zaslúži, bolo šťastným počinom.

Braňo Jánoš (1963) je v slobodnom povolaní, žije a tvorí vo Vyšnom Kubíne. Venuje sa komornej a interiérovej tvorbe a monumentálnym prácam v architektúre.

Pavol Hammel, o čosi starší majster štetca, tak dostáva pomenovanie umelec na druhú. I keď jeho diela niekedy zachádzajú do abstraktných foriem, môžeme ich ľahko dešifrovať a nájsť v nich podoby, ktoré zasahujú umelcovo vnútro a on ich brilantným spôsobom ponúka ďalej.

Pavol Hammel obohatil otvorenie výstavy... Foto: Ján Glončák
Pavol Hammel, Galéria v podkroví Pavol Hammel obohatil otvorenie výstavy Somsijesmestesú svojimi piesňami.

Je na nás čo s nimi urobíme. Zvierací svet parodujúci, našu súčasnosť, jemná erotika či nádych zdravého vzduchu v obrazoch prírody, to všetko môžete zažiť na malom priestore banskobystrickej galérie. Veľkoplošné obrazy, ale aj rozmerom malé dielka oboch autorov pricestovali do Banskej Bystrice.

Obaja umelci čerpajú inšpiráciu zo svojho okolia či už v prírode, vzťahoch, poézii alebo prozaickej literatúre. Všetky kúty majú prekutrané, okno otvorené, aby mohol zaviať čerstvý vzduch, štetce mokré, farby ovlažené jazykom, lebo ich diela majú aj chuť. Chuť vína v malokarpatskom regióne, ale aj vôňu slivovice z Oravy. Na obrazoch sa premávajú ctihodné paničky z hlavného mesta, ale sukne dvíhajú aj zdravé, plné bublajúcej krvi, oravské dievky.

Jednoducho život sám. A tak to má byť, Prevetrajte svoje mysle a ovlažte svoje srdce na výstave Somsijesmestesú, ktorá potrvá do 21. októbra 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Hammel #Galéria v podkroví #Braňo Jánoš