Čo do pekla je gender a feminizmus v súčasnom umení?

Tabačka a Dúhový pride Košice v spolupráci s alt30collective uvádzajú úspešný formát What the hell***is?, ktorý sa po trojročnej odmlke presunul do Tabačky Kulturfabrik.

23.09.2015 17:17
debata

Formát prináša každý mesiac čerstvé témy z oblasti súčasnej vizuálnej kultúry, hudby, ale tiež sa zaoberá "nezodpovedanými otázkamiʺ z oblasti verejného života, ktoré s kultúrou súvisia. Vo štvrtok 24. septembra o 19. h sa organizátori spolu s výtvarníčkou Dorotou Kenderovou pozrú na fenomén, ktorý je v poslednom čase na Slovensku často skloňovaný – gender a feminizmus.

Téma prezentácie bude skúmať tento fenomén, jeho vznik, vplyv na súčasnú spoločnosť, ale najmä jeho východiská pre súčasné umenie. Je v dnešnej dobe ešte potrebné definovať umelecké tendencie podľa pohlavia?

Dorota Kenderová je vizuálna umelkyňa, spoluzakladateľka (s Jaroslavom Vargom) a riaditeľka Galérie Hit v Bratislave. Vo svojich dielach pracuje na hranici medzi umením a vonkajším svetom, skúma veci a procesy a ich vzťah k určitému miestu. Zúčastnila sa mnohých domácich a zahraničných výstav, v roku 2005 sa stala laureátkou Ceny Essl Award. V súčasnosti pôsobí aj ako pedagogička a asistentka v Ateliéri Iony Németh na Vysokej škole výtvarných umení.

debata chyba
Viac na túto tému: #feminizmus #Tabačka Kulturfabrik #gender #súčasné umenie #alt30collective #Dúhový pride Košice #Dorota Kenderová