Tvorba majstra Virága z hĺbky jeho duše

Mystériá mojej duše. Čo pod týmto názvom odhaľuje maliar a tvorca originálnych keramických diel Gustáv Virág? Môžete sa dozvedieť na rovnomennej výstave, ktorú otvorili v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici na prvom poschodí Thurzovho domu na Námestí SNP.

30.09.2015 16:14
debata
plagát, Gustáv Virág

Mám rada čitateľných maliarov. I keď som spočiatku váhala, odrádzala ma akási „strašidelnosť“ v jednom z obrazov majstra Virága, nakoniec som neodolala a vyštverala som sa točitými schodmi do Thurzovho domu. A dobre som urobila.

To čo som spočiatku nazývala „strašidelnosťou“, je humor. Ten by mohol majster Virág rozdávať. Jeho duša je posiata skúsenosťami, tie však berie s nadhľadom. Dokáže sa zasmiať sám sebe a má svojský humor ktorým „vystraší“ okolie. Ponáhľajte sa. Možno aj pre túto vlastnosť sú pod jeho obrazmi malé, nenápadné visačky – predané.

Šestnásť rokov trvalo kým sa majster vrátil opäť na výstavisko do Thurzovho domu. Ako tvrdia obrazy na stenách a vtipné, precízne keramiky, maliar dospel do nového štádia, ktoré v sebe odmalička nosil a preniesol na obrazy. Možno už v materinskom lone nosil v sebe túžbu po maľovaní a následne humor, s ktorým sa narodil.

„V tvorbe umelca nejde o vyvolanie dojmu krásy, ale o silu vyjadrenia.“ Toto motto, ktoré si môžete prečítať na vývesnej tabuli pri vchode do galerijnej miestnosti, si nesie so sebou celý život a drží sa ho pevne. Nečakajte svetlo a jas, uvidíte profesionalitu, farebnosť a silu umeleckej výpovede. Výstava potrvá do 25. októbra 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thurzov dom #Gustáv Virág