Štvorlístok finalistov atakuje nápadmi

Obrazy, plastiky, fotografie, objekty. Najnovšie diela, ktoré vytvorili štyria finalisti súťaže o Cenu Oskára Čepana, vystavuje košická DIG Gallery. Krajinou, topografiou a pozorovaním procesov nazýva svoju tvorbu Viktor Fuček, ktorý sa pohybuje na rozhraní záznamu a maľby. K tradičnej fotografii to ťahá Radka Brousila, túži však po širšom zábere. Z fotografií a rôznych ďalších predmetov komponuje netradičné zátišia.

19.10.2015 16:02
OSCAR CEPAN, Dig Gallery Foto:
Výstva potrvá v košickej DIG Gallery do 8. novembra. Viktor Fuček: Dialógy
debata

S názorom, že obraz patrí na stenu, polemizuje František Demeter. Experimentmi otvára priestor divákom, ktorým – okrem možnosti dotýkať sa obrazov – ponúka aj pozorovanie z najrozmanitejších perspektív. Úvahy o klonovaní, zápasoch tela a duše aj iných etických problémoch vyvolali v Jánovi Zelinkovi záujem o tému smrti. Jej pochmúrnosť však jemnou iróniou posúva do filozofickej roviny.

Vystavené práce, ktoré vytvorili špeciálne pre túto výstavu, možno zastrešiť pojmom inštalácie. „Pre mňa ako kurátora bolo veľkou výzvou pomôcť im, aby vo svojich nových dielach realizovali príťažlivé a presvedčivé umelecké vyjadrenie a poskytnúť im inšpiratívnu odbornú podporu prostredníctvom osobných konzultácií a rozhovorov o ich plánoch a nápadoch,“ povedal teoretik umenia Barnabás Bencsik.

František Demeter absolvoval štúdiá na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, Viktor Fuček pražskú Akadémiu výtvarných umení, Ján Zelinka Fakultu umení košickej Technickej univerzity a Radek Brousil Vysokú školu umeleckopriemyslovú v Prahe. Ich tvorba reprezentuje široké spektrum podôb súčasného umenia.

„Zároveň predstavujú silné individuálne postoje, ktoré však majú významné spoločné črty ako napríklad silný zmysel pre sebareflexiu prostredníctvom procesu tvorby, hľadania inovatívnych postupov a silný emocionálny náboj diel,“ uviedol kurátor. Navyše ocenil ochotu finalistov navzájom si pomôcť pri príprave výstavy napriek tomu, že išlo v podstate o „rivalov“.

Štvorlístok finalistov vybrala medzinárodná porota spomedzi 56 prihlásených výtvarníkov. Odborníkov zaujalo ich objavné hľadanie a netradičný prístup k témam aj materiálom, s ktorými pracujú. Výstava je „posledným kolom“, v ktorom sa rozhodne o víťazovi jubilejného 20. ročníka Ceny Oskára Čepana. Jeho meno vyhlásia medzi vystavenými dielami v košickej DIG Gallery v sobotu 24. októbra.

Pre víťazného autora je pripravená finančná odmena 2 600 eur, dvojmesačný pobyt v New Yorku a po jeho návrate možnosť urobiť samostatnú výstavu. Novinkou jubilejného ročníka prestížnej súťaže pre výtvarníkov do 40 rokov je možnosť absolvovať aj dvojmesačný rezidenčný pobyt v Youkobo Art Space v Tokiu.

„Výstava finalistov nám poskytuje koherentný a relevantný obraz súčasného stavu umeleckej scény na Slovensku,“ dodal kurátor a teoretik umenia Barnabás Bencsik. V košickej DIG Gallery potrvá do 8. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Cena Oskára Čepana #DIG Gallery