Pozrite si najlepšie novinárske fotografie roka

Nevedel som, či mám vôbec poslať fotografie do súťaže, povedal Robert Tappert. Netušil, že okrem Grand Prix, ktorú mu už pred mesiacom vyniesla snímka zo série ID, zaboduje aj v ďalších kategóriách.

21.10.2015 18:30
slovensko bohatstvo v rozmanitosti zuzana... Foto:
Kategória Slovensko: bohatstvo v rozmanitosti: Zuzana Horváthová - Slovenski
debata

V Primaciálnom paláci v Bratislave, kde v stredu večer vyhlasovali výsledky 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo, vyvolali jeho meno ešte dva razy. Prvú cenu získal v kategórii Portrét cyklom, z ktorého je aj najlepšia žurnalistická fotografia roka. A sériu fotografií Nasledujúci deň ocenila medzinárodná porota druhým miestom v kategórii reportáž.

„Úlohou fotožurnalistov je nasvietiť strašné situácie, ktoré sa odohrávajú v tomto regióne. Čo po tieto dni prežívajú migranti, ktorí sa snažia zachrániť si vlastné životy, alebo obyvatelia vojnovým konfliktom skúšanej Ukrajiny. Aby ľudia vedeli, že hneď za dverami krajiny stojí monštrum,“ povedal predseda medzinárodnej poroty Stanley Green. V New Yorku a Paríži žijúci americký fotograf, ktorý má na konte päť cien World Press Photo.

Napriek jeho slovám, že mnohé zo súťažných fotografií by mohli konkurovať aj tým najlepším z World Press Photo, bol aj veľmi kritický. „Fotografie v kategórii aktualita boli priam amatérske. Chcel by som apelovať na redakcie, aby motivovali svojich fotoreportérov. Veď okolo vás a toho toľko deje! A to je práve úlohou novinárskej fotografie, zachytiť, čo sa kde odohráva, a varovať,“ pokračoval Stanley Green. Aktualita nebola jednou kategóriou, v ktorej udelila porota len tretie miesto. Rovnako dopadla súťaž v kategóriách príroda, šport a mladí fotografi.

Kategória Svet umenia: 1. miesto Marta...
Kategória Stredoeurópska fotografia: 1. miesto...
+7Kategória Šport: 3. miesto Eduard Genserek  -...

Najaktuálnejšími témami boli tento rok migranti a vojnový konflikt na Ukrajine. Odtiaľ priniesol sériu fotografií Na východe nič nové Juraj Mravec, s ktorou zvíťazil v kategórii reportáž. Aj každodenný život však píše dramatické príbehy, ako dokumentuje víťazná séria Laury Wittek Posledný rok s otcom. Stačí jej čiernobiela fotografia, aby zaznamenala intimitu rodiny, ktorej hlava odchádza navždy.

„Hodnotili sme štrnásť veľmi nesúrodých videí z piatich krajín,“ povedal filmár Pavol Barabáš. Krátke video bolo novinkou 4. ročníka Slovak Press Photo. „Nesmierne silnou emóciou zapôsobilo na porotu video Tomáša Rafu z Donecka, z ktorého cítiť ustavičnú prítomnosť smrti. Zhodli sme sa, že oceníme len jeho prácu,“ dodal Barabáš. Nečudo, vizuálny umelec Tomáš Rafa, absolvent varšavskej Akadémie krásnych umení a víťaz Ceny Oskára Čepana 2011 sa pálčivým spoločenským témam venuje vo svojich videoprojektoch už roky.

„Cenu za celoživotné dielo získal Peter Procházka, ktorý už desaťročia dokumentuje život v Bratislave,“ dodala riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová.

Do 4. ročníka súťaže sa prihlásilo 191 fotografov, porota posudzovala 1369 fotografií. Viac ako dve stovky najlepších predstavuje výstava v Múzeu mesta Bratislavy a v Justiho paláci. Do 30. novembra, keď sa skončí, môžu návštevníci hlasovať, ktorému z autorov udelia Cenu diváka.

Výsledky 4. ročníka súťaže Slovak Press Photo

aktualita

3. miesto Ivan Kováč: Emigranti

každodenný život

1. miesto Laura Wittek: Posledný rok s otcom
2. miesto Tomáš Benedikovič: Jeden deň v kláštore
3. miesto Kata Sedlak: Chlapčenské leto

reportáž

1. miesto Juraj Mravec: Na východe nič nové
2. miesto Róbert Tappert: Nasledujúci deň
3. miesto Martin Bandžák: Život po zemetrasení v Nepále

portrét

1. miesto Róbert Tappert: ID
2. miesto Maňo Štrauch: Tváre života
3. miesto Martin Bandžák: Deti – obete sexuálneho násilia v Kongu

príroda

3. miesto Peter Korček: Zelené stanice

šport

3. miesto Eduard Genserek: Dracula

svet umenia

1. miesto Marta Foldesová: Tabula rasa

Slovensko: bohatstvo v rozmanitosti

1. miesto Zuzana Horváthová: Slovensko
2. Boris Németh: Popolcová u Srholca
3. miesto Peter Korček: More folklore

mladí fotografi

3. miesto Laura Strompachová: Očakávanie

stredoeurópska fotografia

1. miesto Jana Hunterová: Londýn
2. miesto Pavlo Bishko: Ranení ukrajinskí vojaci v rakúskom rehabilitačnom centre
3. miesto Serhii Korovainyi: Hometown

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Barabáš #Slovak Press Photo #ocenení #Róbert Tappert