Pavol Hammel vystavuje svoje maľby v Tatranskej galérii

Hudba je pre Hammela naďalej prvoradá, maľovanie považuje za hobby.

25.10.2015 12:00
Pohľadom Pavla Hammela: Som verný jednej profesii Foto:
Pavol Hammel berie maľovanie ako hobby.
debata (1)

Neobyčajne intenzívne farby charakterizujú maliarsku tvorbu slovenského speváka Pavla Hammela, ktorú si môžu pozrieť návštevníčky a návštevníci Artclubu v Tatranskej galérii v Poprade. „Je to moje hobby, zaoberám sa tým posledných desať rokov. Je to taká kombinácia, keď robím koncert, vystavím obrazy, umenie je v plnom rozsahu uchopené do rúk a diváci i poslucháči si prídu na svoje,“ povedal Hammel počas vernisáže. Jeho diela pod názvom Nech sa páči budú v priestoroch galérie vystavené do 23. novembra.

Meno Pavla Hammela bolo ešte donedávna kultúrnej verejnosti známe v spojitosti s hudbou, ako slovenský spevák a skladateľ. „Maľovanie preňho predstavuje predovšetkým kontempláciu a spôsob, ako sa na chvíľu oddeliť od reálneho priestoru svetla,“ prezradila riaditeľka galérie Anna Ondrušeková. Výtvarníkove diela na prvý pohľad upútajú neobyčajne intenzívnou farebnosťou. Dojem silnej intenzity je umocnený používaním kombinácie vysoko kontrastných farieb. Samotný autor priznal, že farebnosť obrazov je dôsledkom maľovania v tmavom priestore domácej kotolne. „Nie je tam denné svetlo, keď vyjdem hore, som šokovaný, aké sýte farby sú na obraze,“ dodal Hammel. Maľuje olejovými farbami a v tichu, priznal však, že hudba je pre neho naďalej prvoradá záležitosť, maľovanie označil za úlet. Jeho prvé obrazy vznikli viac-menej spontánne vďaka uvedomeniu si potreby vyjadrenia sa v mimohudobnom jazyku. Medzi maliarmi má svojich obľúbencov, ako povedal, ide o partiu kamarátov, ktorú tvoria Ivan Pavle, Rasťo Trizma, Ďuro Čutek či Alexej Vojtášek.

„Z hotových plátien dýcha pocit nekonvenčnosti navzdory priamosti idey. Práve absencia siahodlhého premýšľania koncepcie obrazu a ľahkosť spolu so sviežosťou maľby nás upútajú už pri prvom stretnutí. Máme možnosť sa tešiť z čistého bytia plátien a jasností ideí, ktorými k nám prehovárajú,“ uviedla k dielam Ondrušeková. Hammelove obrazy vznikajú bez dlhých príprav a výhradne z vnútorného popudu autora. Štetce spevák časom vymenil za špachtle, ktorými nanáša na svoje plátna nánosy farieb. Hammelove vystavené diela podľa Ondrušekovej zachytávajú tento posun vnímaním plasticity a povrchu, z plochy obrazov sa stávajú takmer reliéfne modelované povrchy.

Témy, ktoré Hammel spracováva, sa dotýkajú najrôznejších oblastí, predovšetkým vychádzajú z prírody. „V súbore jeho tvorby nájdeme diela aj abstraktné, ale tiež námety, ktoré odzbrojujú svojou úprimnou jednoznačnosťou,“ povedala riaditeľka galérie. Obľúbeným autorovým námetom sú organické témy a výjavy. Podľa Ondrušekovej prvok, ktorý Hammelovo dielo tmelí do koherentného celku, možno pomenovať ako rozmnožovanie alebo replikovanie. „Na jeho plátnach často možno nájsť niekoľko veľmi podobných stromov, niekoľko trojuholníkov ako ženských klinov, či niekoľko akýchsi kartuší vyplnených rastlinnými motívmi. Na podobnom princípe fungujú tiež obrazy s námetom tvárí, hláv, ktoré sú znázornené s až archaickou symbolickosťou,“ dodala Ondrušeková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Hammel #maľby #Tatranská galéria