Mladí architekti prinášajú nové impulzy

Laureátom Ceny ARCH sa tento rok stal Dom pri jazere v Jakubove. Medzinárodná porota ocenila najmä komplexnosť diela z ateliéru de Raxa and associated architects (Peter Rakšány, Marián Rímeš, Patrícia Schafferová a Dezider Rakšány) a tiež atypické kvalitné interiérové riešenie.

06.11.2015 18:02
Cenu ARCH Dom pri jazere v Jakubove získal Cenu... Foto:
Dom pri jazere v Jakubove získal Cenu ARCH.
debata

„V prípade tohto domu je to proklamácia osobného názoru architekta. Je veľmi sympatické, že projekt i realizáciu dotiahol do takej komplexnosti a homogénnosti a ukázal úplne nový prístup k téme. Ten dom bol proste dobrý ako celok a detaily s ním nesmierne harmonizovali,“ uviedla šéfredaktorka časopisu ARCH a členka poroty Andrea Bacová.

„Je to, ako keď navrhnete jednoduchý obal a požiadate niekoho, aby to zariadil podľa vašich predstáv. Našťastie ten niekto bol architekt Peter Rakšány, ktorý dom robil pre seba. Podľa mňa je to hlavnou výhodou Domu pri jazere, pretože ide o kvalitnú umeleckú prácu,“ zhodnotil slovinský architekt a porotca Dean Lah.

„Veľmi sa mi pozdávalo aj to, že autor sa snažil používať materiály z regiónu, prípadne ich aj recyklovať. Bolo to tak myslené a naozaj aj spravené,“ dodal slovenský architekt a člen poroty Imrich Pleidel.

V 18. ročníku ceny, ktorú vyhlasuje odborný časopis ARCH s cieľom vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény a prispieť k jej ďalšej kultivácii, bolo nominovaných desať diel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena ARCH #de Raxa and associated architects