Keď bola grafika na tróne

Slovenská grafika druhej polovice minulého storočia je pojem. Veľké osobnosti ju učili, veľké osobnosti ju tvorili. Veľa sa vystavovalo, ale grafika dotvárala aj interiér mladých domácností.

16.11.2015 14:00
Peter Kľúčik Foto:
Peter Kľúčik
debata

Bola to priam móda a tá tiež podporovala rozvoj grafickej tvorby. Pravda, špičkové diela pútali najmä na výstavách, v galériách a v knižkách. Od špičkovej úrovne voľnej grafiky sa odvíjala vysoká úroveň dizajnu, knižnej kultúry, známok, plagátov a podobne. Reprodukcie grafík boli v časopisoch, ilustrovali mladú poéziu a boli vizuálne známe (zdobili ulicu) z výkladov Diela, obchodu s výtvarným umením.

Dušan Polakovič Foto: Archív Galéria SPP
Dušan Polakovič Dušan Polakovič

Mnohí grafici boli populárni, ľudia poznali ich mená a túžili mať ich obraz doma. Dnes sa viacerí predstavitelia tohto obdobia stretajú na výstave v Galérii SPP v Bratislave. Vystavuje na nej šesť umelcov, ktorých spájajú dve školy – Hložníkova a Brunovského. Vincent Hložník je, samozrejme, najstarší z vystavujúcich. Učil Albína Brunovského, ale aj Dušana Kállaya, Kamilu Štanclovú, Vladimíra Gažoviča. Brunovský po skončení školy začal sám učiť na vysokej škole a vytvoril si svoj štýl. Jeho žiakmi boli Peter Kľúčik, Dušan Polakovič a čiastočne aj Dušan Kállay.

Dušan Kállay Foto: Archív Galéria SPP
Dušan Kállay Dušan Kállay

Čo je zvláštne na slovenskej grafike, ktorú prezentujú tieto mená? Je to aj jej obsah, ktorý – hoci hovoríme o období socialistického realizmu – sa tomuto smeru vymykal. Bolo to skôr imaginatívne, snové umenie, ktoré s polopatistickou realitou nemalo nič spoločné. Nie nadarmo sa aj výstava volá Imaginárium slovenskej grafiky.

Kamila Štanclová Foto: Archív Galéria SPP
Kamila Štanclová Kamila Štanclová

Príbehy z obrazov vychádzali z predstavivosti umelcov. Jeden druhého títo grafici akoby posmeľovali, inšpirovali, spoločne grafiku posúvali do magického sveta. Ideológovi na to aj zúrili, hnevali sa, snažili sa o obmedzenia, ale tá grafika bola nepolapiteľná, nedočiahli na ňu, nedalo sa s ňou polemizovať. Bola silná a krásna. Hoci napríklad taký Brunovský veľmi obľúbený u vrchnosti nebol, jeho dielo malo úctu a popularitu a chceli ho paradoxne vlastniť aj rôzni funkcionári. Tak to vo svete chodí.

Vladimír Gažovič Foto: Archív Galéria SPP
Gazovic vladimír Vladimír Gažovič

Aj na to si môžu pamätníci zaspomínať na výstave Imaginárium slovenskej grafiky, ktorá je v Galérii SPP v Bratislave a ktorá predstavuje diela výborných umelcov z tohto zaujímavého tvorivého obdobia. Výstava potrvá do 30. novembra 2015, jej kurátorkou je Melita Gwerková.

Albín Brunovský Foto: Archív Galéria SPP
Brunovsky Albín Albín Brunovský

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #grafika #Vladimír Gažovič #Galérii SPP #Albín Brunovský #Imaginárium slovenskej grafiky #Melita Gwerková